Annons

Ansträngd ekonomi i flera år

Budgeten var huvudpunkten på dagordningen vid gårdagens kommunfullmäktige i Fröseke Folkets hus. Budget och verksamhetsplan för år 2015–2017 antogs men socialdemokraterna deltog inte i beslutet.
Uppvidinge • Publicerad 25 juni 2014
Åke Axelsson (S).Arkivfoto
Åke Axelsson (S).ArkivfotoFoto: 
Åke Carlsson, (C).Arkivfoto
Åke Carlsson, (C).ArkivfotoFoto: 

Att barn- och utbildningsnämnden och social­nämnden i Uppvidinge riskerar stora underskott i budgeten har Smålandsposten berättat om tidigare.

Socialdemokraten Jan Wernström informerade att barn- och utbildningsnämnden inte varit överens om de besparingar som beslutats om, bland annat när det gäller minskad lärartäthet.

Annons

– Två rektorer har sagt upp sig, lärare har sagt upp sig och det har byggts upp murar mellan skolorna som påverkar samarbetet. Vi har diskuterat pengar och organisation, men vi är inte överens i nämnden.

Lars-Erik Hammarström (S) sade däremot att i socialnämnden är de överens om budgeten och arbetar på att lösa problemen.

– Vi tror inte på den här budgeten, sade Åke Axelsson (S) efter att ha hört de båda tidigare talarna. Vi ser ett underskott på tio miljoner kronor på social­nämnden och barn- och utbildningsnämnden tillsammans, och då räcker det inte att skjuta till en miljon.

Båda nämnderna får ett tillskott på en miljon utöver budget för 2015.

– Vi återkommer med ett nytt budgetförslag när vi vet förutsättningarna efter valet, fortsatte Åke Axelsson och ville ha med i protokollet att social­demokraterna inte deltar i budgetbeslutet.

Situationen är ny. Tidigare har beslut om budgeten tagits i november och även om det varit valår har det nya kommunfullmäktige då antagit budgeten. Sedan några år tillbaka har budgeten i Uppvidinge tagits i juni månad. Eftersom valet är i september måste det nya kommunfullmäktige godkänna den budget de ska arbeta efter eller anta en ny.

Kommunalrådet, Åke Carlson, (C) gav Åke Axelsson rätt, såtillvida att det är en svag budget och kons­taterade att kommunens ekonomi kommer att vara ansträngd de närmaste åren. Han tyckte­ att det är illavarslande att man inte är överens om skolan, som han ansåg ändå gjort ett ofantligt lyft och inte minst på Åseda­skolan där meritvärdena, enligt honom, är fantastiska.

– Socialnämnden har också lyckats bra, för­utom på Individ- och familje­omsorgen, IFO, konstaterade Åke Carlson och relaterade en del av svårigheterna till effekter av asylmottagandet.

Miljöpartisten Kent Helges­son föreslog att social­nämnden skulle ha en buffert för oförutsedda händelser som placeringar. Det är också ett förslag som Åke Axelsson vill titta­ mer på om socialdemokraterna kommer att lägga ett nytt budgetförslag. Pengarna skulle i så fall tas från befintliga medel.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons