Annons

Arne Karlssons krav på ursäkt möttes av tystnad i fullmäktige

Polisen har lagt ned förundersökningen som gällde sexuella trakasserier i samband med feriearbete i Lenhovda.
Vid kommunfullmäktigesammanträdet i tisdags kväll krävde samhällsföreningens ordförande Arne Karlsson därför en ursäkt.
Uppvidinge • Publicerad 23 december 2010
Arne Karlsson väntade på en ursäkt men fick ingen.
Arne Karlsson väntade på en ursäkt men fick ingen.Foto: Stewe Jonsson

Arne Karlsson är en stor profil i Lenhovda efter sina många år som egenföretagare, politiker, scoutledare, pastor och ordförande i samhällsföreningen. Han har farit illa efter den händelse som inträffade i somras; Under samhällsföreningens arbete med upprustningen av Sjöparken anmälde en tonårsflicka en tonårspojke för sexuella trakasserier.

Flickan hävdade att pojken gett henne en puss. Som ansvarig för projektet, där en större grupp ungdomar var sysselsatta, gjorde Arne Karlsson bedömningen att det som eventuellt hänt inte var av allvarligare natur än att det skulle räcka med en ursäkt och ett förlåt. Han hade uppfattat det som att det hade flirtats en hel del bland ungdomarna.

Annons

Den utpekade pojken bad vid en samling om förlåtelse om han gjort något som sårat flickan.

Händelsen ledde dock till en polisanmälan, och det var efter den som Arne Karlsson fick kritik i kommunfullmäktige.

– Jag blev uthängd som olämplig att jobba med barn och ungdomar, men jag kan bara som parentes tala om att jag under hösten vikarierat som lärare på Lenhovdaskolan, sa han när han på allmänhetens frågestund ställde sig inför den kommunfullmäktigeförsamling som han själv tillhörde fram till valet.

Arne Karlsson riktade kritik mot att bland andra kultur- och fritidschefen Annika Persson och förtroendevalde kommunrevisorn Alf Svensson (V), som Arne Karlsson ser det, ensidigt bekymrat sig för flickan som gjort polisanmälan. Alf Svensson tog upp händelsen vid ett fullmäktigesammanträde tidigt i höstas.

– Vem har stöttat pojken som var anklagad? Och vem har stöttat mig? Och ska en revisors uppgift vara att gå efter antaganden och rykten?

Arne Karlsson krävde en ursäkt, men en sådan fick han inte. Efter hans inlägg var det i kommunfullmäktige först så tyst att man hade kunnat höra ett granbarr falla, men sedan tog Alf Svensson till orda.

– Jag var inte på plats som kommunrevisor utan som privatperson, och jag ställde min fråga om det som hänt på allmänhetens frågestund. Där måste man väl kunna få fråga om allt? Jag hade läst en tidningsartikel om händelsen och med anledning av den ställde jag frågor till kommunstyrelsen, sa han.

Beslutet att förundersökningen ska läggas ned togs nyligen av kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz. Hon motiverade sitt beslut med att flickan som gjorde polisanmälan inte ställt upp på att bli förhörd av polisen.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons