Annons

Arvode till fritidspolitiker utreds

Fullmäktigeledamöterna i Uppvidinge kommun får idag jobba för en kopp kaffe, en macka och en bulle.
I framtiden kan det dock bli fråga om en slant i plånboken också.
Uppvidinge • Publicerad 13 december 2011
Kommunchef P-O Ekelund ska lägga förslag hur de politiska arvodena i Uppvidinge ska se ut i framtiden.
Kommunchef P-O Ekelund ska lägga förslag hur de politiska arvodena i Uppvidinge ska se ut i framtiden.Foto: 

Av Uppvidinges grannkommuner är det hälften som har ersättning och hälften som inte har. Kommunchefen P-O Ekelund har fått uppdraget att se över och lägga förslag på hur Uppvidinge ska ha det framöver.

– I dag har våra fullmäktigeledamöter reseersättning, men inget mer, konstaterar han.

Annons

Viss ersättning för andra politiska uppdrag utgår, men inget för kommunfullmäktige.

Men snart kan det bli ändring på det. Frågan har funnits under ytan en längre tid, säger kommunalrådet Åke Carlson (C) och anledningen till att den kommit upp nu är att allt färre vill engagera sig i politiken.

– I stort sett alla partier tycker att man ska förbättra villkoren för fritidspolitiker genom att se över arvodena. Men det har inte funnits pengar förrän nu.

Arvodena skiljer sig åt i kommunerna. En rundringning till "Uppvidinges grannar" visar att Lessebo och Högsby har ett likadant upplägg som i Uppvidinge, det vill säga ledamöterna i kommunfullmäktige har inget arvode, utan enbart reseersättning. I Hultsfreds kommun får politikerna 200 kronor i ersättning om de närvarar hela mötet, plus reseersättning. I Vetlanda är arvodet 600 kronor för ett kommunfullmäktigemöte på upp till fyra timmar. Om mötet är längre än fyra timmar höjs arvodet till 750 kronor och om mötet överstiger sex timmar till 900 kronor. Ledamöterna får också reseersättning från bostaden till mötet med 2,90 kronor per kilometer. I Växjö får ledamöterna i kommunfullmäktige ett timarvode på 199 kronor plus ett så kallat inställelsearvode på 301 kronor.

Det uppdrag P-O Ekelund fått omfattar också att lägga fram ett förslag på hur alla politiska arvoden ska justeras framöver.

– Man kan tänka sig att de politiska arvodena följer samma utveckling som de kommunanställdas löner. Man kan exempelvis också följa utvecklingen för riksdagens grundarvode, säger han.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons