Annons

Åseda får åter demensboende

Nu får Åseda ett demensboende igen och dessutom bättre boendemiljö på övriga avdelningar. Socialnämnden har beslutat att satsa 5,9 miljoner på att bygga om Ekebo och Olofsgården.
Uppvidinge • Publicerad 12 mars 2011
Socialnämndens ordförande Thomas Lindberg är glad över att kunna presentera en nysatsning på det nedlagda demensboendet Ekebo, till höger. Satsningen innebär också att äldreomsorgen helt lämnar gamla sjukhemmet (byggnaden till vänster).
Socialnämndens ordförande Thomas Lindberg är glad över att kunna presentera en nysatsning på det nedlagda demensboendet Ekebo, till höger. Satsningen innebär också att äldreomsorgen helt lämnar gamla sjukhemmet (byggnaden till vänster).Foto: Stewe Jonsson

Uppvidinge kommun har fått hård kritik för att Åsedabor som drabbats av demens tvingats flytta till Älghult, Norrhult eller Lenhovda. Men nu ska äldreomsorgen öppna Ekebo igen, som stängdes i december 2009.

Gamla Ekebo rymde sex lägenheter. Nya Ekebo ska rymma fem och dessutom lokaler för dagverksamheten Gyllebo, som i dag är inrymd i gamla sjukhemmet.

Annons

-Det går knappt att få in en rullstol i toaletterna i lägenheterna på Ekebo, och där får inte rum två personal. Arbetsmiljön var riktigt dålig och det var därför vi var tvungna att stänga, förklarar Thomas Lindberg.

De nya lägenheterna blir moderna, med rymliga toaletter, dusch och kokvrå, som regelverket kräver.

När dagverksamheten Gyllenbo flyttar in i nya Ekebo lämnar äldreomsorgen helt det gamla sjukhemmet. Vad det ska användas till framöver, när vårdcentralen flyttar tillbaka till centrum, är ovisst, men ett förslag som finns är att det byggs om till förskola.

I socialnämndens investeringspaket på 5,9 miljoner kronor ingår också en ombyggnad av Olofsgården. Där försvinner sex lägenheter när man satsar på att bygga små matsalar på varje avdelning.

-Vi har arbetat med små matsalar på Lingården och det har slagit väldigt väl ut. Många gamla känner sig mycket tryggare om de får äta i en liten grupp än i den stora matsalen. Sedan får även i fortsättningen den som vill äta i stora matsalen, förklarar Thomas Lindberg och fortsätter:

-Efter investeringen kommer vi att ha fullt moderna boenden i varje kommundel och demensboende i varje kommundel.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons