Annons

Asyllägenheter fulla av kackerlackor - rivning kan bli aktuell

Ett asylboende i Åseda är helt invaderat av ohyra. Om en sanering inte lyckas kan rivning bli aktuell. Kommunen får ingen kontakt med Migrationsverket och hotar med föreläggande.
Karin Holst
Åseda • Publicerad 23 maj 2017

Ett av kommunens asylboenden i Åseda är helt invaderat av kackerlackor, rapporterar SVT Nyheter Småland. Invasionen är så pass allvarlig att kommunen inte tror att en sanering kommer hejda problemen och överväger därmed att riva hela fastigheten.

Uppvidinge kommun har valt att genomföra systematiska besiktningar på samtliga asylboenden i kommunen. Först ut var 17 lägenheter i Alstermo, där elva lägenheter inspekterades, övriga sex var under renovering. Även här hittade kommunen kackerlackor i några av lägenheterna, men långt ifrån så pass mycket som på asylboendet i Åseda. Karin Holst, chef på miljö- och byggnadsförvaltningen misstänkte att det kunde finnas ohyra i lägenheterna innan besiktningen.

Annons

– Både jag och nej. Vi har hittat lite kackerlackor på en del asylboenden så man kunde förvänta sig eventuell ohyra, säger Karin Holst.

Migrationsverket hyr lägenheterna av det kommunala bolaget Uppvidingehus som vill ta tillbaka lägenheterna, men först måste de komma överens om vem som ska stå för en eventuell sanerings och renoveringskostnad. Nu vill kommunen få in handlingar från migrationsverket om hur de har tänkt ta tag i problemen, men att få någon kontakt med ansvariga på migrationsverket har visat sig vara svårt.

– Migrationsverket kommunicerar inte frågan riktigt. De ska besvara om hur de tänker sig det är i framtidssynpunkt, om de ska ha kvar asylboendet. Vi hoppas på en dialog med migrationsverket, men det har vi inte. Känns konstigt när man pratar om en statlig myndighet och det är en ovan situation för oss och de som blir lidande är de som bor där, säger Karin Holst.

Om det inte har hänt något i kommunikationen den på den senaste veckan kommer kommunen börja med att lägga ett föreläggande där Migrationsverket innan ett visst datum ska redovisar hur de har tänkt lösa problemen med ohyran.

– Just nu säger de inget och jag kan inte förstå det riktigt, säger Karin Holst.

Enligt Karin Holst är problemen så passa allvarliga att kommunen riskerar att bryta mot miljöbalken. Totalt finns det ett 20-tal lägenheter i fastigheten där det också bor många barnfamiljer. Karin Holst berättar att det inte flyttar in några nya familjer i lägenheterna som blir tomma efter att andra har flyttat ut.

– Men det bor fortfarande människor där och för dem är situationen svår. De är glada att ha tak över huvudet och att bo i trygghet, men att det är gräsligt där de bor. De flesta lägenheter är det väldigt låg standard på, säger Karin Holst.

”De är glada att ha tak över huvudet och att bo i trygghet, men att det är gräsligt där de bor. De flesta lägenheter är det väldigt låg standard på”

Chef på miljö- och byggnadsförvaltningen

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons