Annons

Avspark för fotbollsfest

För 29:e gången arrangeras ElitFönster Cup i Lenhovda nu i helgen. Arrangören räknar med att cirka 1 000 barn deltar i fotbollscupen.
– Nu är det bara det sista praktiska som ska ordnas, säger Camilla Kronqvist, en av arrangörerna i Lenhovda Idrottsförening.
Uppvidinge • Publicerad 6 augusti 2010
Gunilla Nyström, Jennica Henell och Camilla Kronqvist ser fram emot en helg fylld av fotboll.
Gunilla Nyström, Jennica Henell och Camilla Kronqvist ser fram emot en helg fylld av fotboll.Foto: Patrik Rosell
Viktor Fransson, Jonathan Jeppsen och Kristofer Bodén är i full gång med att mäta ut var de vita linjerna ska målas på fotbollsplanerna.
Viktor Fransson, Jonathan Jeppsen och Kristofer Bodén är i full gång med att mäta ut var de vita linjerna ska målas på fotbollsplanerna.Foto: Patrik Rosell

I helgen fördubblar Lenhovda sitt invånarantal, från 2 000 till ungefär 4 000. Allt med anledning av den fotbollsfest som äger rum.

– Cupen betyder jättemycket för vårt samhälle, säger Camilla Kronqvist.

Annons

– Det sätter verkligen Lenhovda på kartan, tillägger Jennica Henell.

De två, tillsammans med Gunilla Nyström, bildar den så kallade cup-staben. Och som arrangörer av fotbollscupen är de just nu i slutskedet av alla förberedelser inför helgens stora begivenhet.

– Det är alltid mycket arbete med detta. Inbjudan går ut redan i januari. Därefter är det lugnt ett tag, men sedan ska ju bokningar och annan planering göras, säger Gunilla Nyström.

Arrangemanget kräver stort engagemang från ortens invånare.

– Allt arbete är ju ideellt så vi är beroende av att folk vill ställa upp. Och det vill de, säger Camilla Kronqvist.

Det är mycket som ska fixas inför helgens turnering. Till exempel behövs fler fotbollsplaner för att de 220 matcherna ska kunna spelas. Totalt kommer tio planer att användas, sju på den stora idrottsplatsen och tre på den gamla idrottsplatsen.

Viktor Fransson, Jonathan Jeppsen och Kristofer Bodén är några av de som hjälper till.

– Just nu mäter vi ut och markerar där de vita linjerna ska målas, säger de om sin sysselsättning för dagen.

Men det är inte bara planerna som ska stå färdiga. Det är också mycket annan logistik som ska skötas.

– Alla deltagare måste ha någonstans att bo. De flesta campar eller bor i sovsalar som vi ordnar. Sedan måste ju frukost och annan mat finnas också, säger Gunilla Nyström.

Annons

– Och att de äter, måste vi se till, säger Camilla Kronqvist och skrattar.

På lördag kväll är det sedan disko för alla upp till femton år, medan de lite äldre bjuds på underhållning i Sjöparken. Inträdet är fritt och tillställningen är öppen för alla.

Sedan starten 1982 har barn i åldrarna 10 till 12 år, pojkar och flickor, spelat fotboll i ElitFönster Cup som alltid spelas första helgen i augusti. I år deltar 76 lag, både från Växjö med omnejd men också från till exempel Skåne och Göteborgstrakten. Till och med ett lag från Polen deltar.

Cupen är ett av de största årliga evenemangen i Uppvidinge kommun. Och förväntningarna inför helgens fotbollsspel är höga. Frågan är då vad det värsta är som kan hända under turneringen.

– Åska. Blir det sådant väder får vi skjuta fram spelet, så det får vi hoppas att det inte blir, säger de tre tjejerna i arrangörsstaben.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons