Annons

Bättre rutiner krävs för kommunala bolag

Offentlighetsprincipen gäller också för de kommunala bolagen men i Uppvidinge har rutinerna för till exempel utlämnande av allmän handling varit otydliga. Nu får bolagen tre månader på sig att ta fram planer för detta.
Uppvidinge • Publicerad 22 augusti 2014

– Vi har fått påpekande från revisorerna om detta, säger kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C).

I egenskap av arkivmyndighet krävde kommunstyrelsen därför i augusti 2013 att det kommunala bostadsbolaget Uppvidingehus och It-bolaget UppCom skulle redovisa tydliga rutiner för hur bolagen hanterar förfrågningar om utlämnande av allmän handling och att de skulle upprätta en dokumenthanteringsplan inklusive gallringsfrister, det vill säga regler för hur lång tid handlingar ska sparas innan de får förstöras, eller gallras ut.

Annons

AB Uppvidingehus och UppCom AB har därefter lämnat in varsin skrivelse där bolagen beskriver rutinerna för utlämnande av allmän handling. Men vid kommunstyrelsens senaste möte blev det bakläxa eftersom det saknas en arkivplan och regler för gallring.

– Offentlighetsprincipen är en del av vårt demokratiska statsskick och även om det fungerar tillräckligt redan nu när det gäller våra kommunala bolag är det viktigt att de följer lagstiftningen, säger Åke Carlson.

UppCom och Uppvidinge­hus får nu en chans till.

Bolagen får ­ytterligare tre månader på sig att upprätta dokumenthanteringsplaner och gallringsfrister. Dessa ska redovisas på kommunstyrelsens sammanträde i november.

– Den här gången har vi pekat med hela handen, annars går vi till fullmäktige, säger Åke Carlson.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons