Annons

Bosse bildoktorn på ny whiskyresa

Bosse Andersson från Landsbro är mest känd som Bildoktorn. Men sedan 1975 har han haft en passion för whiskey också och nu har han givit ut sin andra whiskeybok.
Uppvidinge • Publicerad 2 december 2011
Bosse Andersson avnjöt en kopp gott te i biblioteket på försmaken. Whiskeyn fick han låta bli, han skulle ju ta sin Alfa Romeo hem till Landsbro när han hade signerat klart.
Bosse Andersson avnjöt en kopp gott te i biblioteket på försmaken. Whiskeyn fick han låta bli, han skulle ju ta sin Alfa Romeo hem till Landsbro när han hade signerat klart.Foto: 

På fredagseftermiddagen satt han i biblioteket på pensionat Lugna Rum i Åseda för att signera boken. Medan han väntade på kunderna lät han sig väl smaka av en kopp te - whiskeyn fick vara eftersom han skulle susa hem till Landsbro i sin Alfa Romeo efter signeringen.

Det var vid en resa till Skottland 1975 som han och en kompis bestämde sig för att leta efter den perfekta whiskeyn.

Annons

– Vi åkte runt på mängder av destillerier, för vi sa till varandra att "finns det en perfekt whiskey så måste den ju finnas i Skottland". Men vi har inte funnit den ännu, skrattar Bosse Andersson och tillägger:

– Ja, vi vill ju förstås inte hitta den, det är ju jakten som är spännande!

En bok om en skotsk whiskeyresa kom för två år sedan. Och nu är det dags för en svensk variant. Bosse Andersson har åkt runt och besökt tio svenska destillerier samt de i hans tycke bästa whiskeybarerna i Sverige.

De flesta destillerier är så nya att de inte hunnit leverera någon whiskey ännu, det tar tre års lagring innan råspriten får kallas whiskey. Men Bosse Andersson konstaterar att man som whiskeyfantast kan ha stor behållning av att exempelvis gå på tunnsafari och lukta på trätunnor som det så småningom ska lagras whiskey i!

Av Bosse Andersson bok kan man utläsa att det finns flera fina whiskeybarer på ganska nära håll; Hotell Skansen på Öland har det största sortimentet och Bredaryds värdshus har också ett förnämligt sortiment.

Men det låter på Bosse Andersson som att en whiskeyupplevelse kan upplevas allra bäst i Skottland.

– Whiskey är vanebildande men Skottland i sig är än mer vanebildande. Miljöerna, naturen, människorna, ja det är fantastiskt, säger han.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons