Annons

C och KD lägger skuggbudget

I Uppvidinge är Centerpartiet och Kristdemokraterna missnöjda med de sparförslag som har lagts och presenterar nu en skuggbudget med egna förslag.
Uppvidinge • Publicerad 16 juni 2019
Victoria Birgersson (C), Christina Lindqvist (KD) och Patrik Davidsson (C) kommer att lägga en skuggbudget.
Victoria Birgersson (C), Christina Lindqvist (KD) och Patrik Davidsson (C) kommer att lägga en skuggbudget.Foto: Lillian Petrovski

En skuggbudget har aldrig tidigare lagts i kommunen. Historiskt har Socialdemokraterna och Centerpartiet haft ett samförstånd i de stora politiska frågorna i Uppvidinge. Efter valet 2018 bröts denna praxis när S valde ett samarbete med Moderaterna och Vänsterpartiet.

Oppositionen (C och KD) är kritisk till bristen på information, bristen på protokoll och andra underlag för de besparingar som är planerade. Vid mötet i slutet av juni ska kommunfullmäktige besluta om budgetramarna för år 2020 och verksamhetsplan för 2021 - 2022.

Annons

– Det är stora sparbeting, ramarna är därför extra viktiga, säger Christina Lindqvist (KD), men det finns inga beräkningar, inga protokoll, inga siffror att utgå från. Budgetberedningens möten är inte protokollförda, och tre arbetsutskottsmöten i kommunstyrelsen har ställts in under våren. Vi saknar därför ett forum där man diskuterar frågorna.

– Vi behöver kunna jobba tillsammans, vi är inte ute efter att tjafsa, säger Patrik Davidsson (C).

Han har tidigare reagerat över sparförslaget att lägga ned ett av kommunens högstadier. Det skulle ge en besparing på cirka en miljon kronor. Christina Lindqvist (KD) och Victoria Birgersson (C) tycker att det är en liten besparing för en så stor manöver som nedläggning av ett högstadium är.

Ungefär lika mycket kan man spara genom att lägga en besparing på kommunstyrelsens budget med två procent, som är deras förslag.

De tror också att det går att göra samordningsvinster, kanske genom en annan rektorsorganisation. I dag finns åtta rektorer i kommunen för cirka tusen elever.

– Vi är också kritiska till den centralisering som görs, säger Patrik Davidsson.

– Vi är en hel kommun, och det måste finnas funktioner i alla kommundelar, säger Victoria Birgersson. Det är inte okej att flytta skolan, och ge ungdomarna en fritidsgård i stället. Vi måste tänka helhet, öppenhet och delaktighet och göra konsekvens- och samhällsanalyser.

Lillian PetrovskiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons