Annons

C riskerar förstöra samarbetet

– Är man stor ska man vara snäll.
Moderaten Margareta Schlee är starkt kritiskt till centerpartiet, som lagt beslag på hennes ordförandeplats i barn- och utbildningsnämnden.
Uppvidinge • Publicerad 24 december 2010
Margareta Schlee (M) är besviken över att ha blivit ersatt av Torbjörn Gustafsson (C).
Margareta Schlee (M) är besviken över att ha blivit ersatt av Torbjörn Gustafsson (C).Foto: Stewe Jonsson
Foto: Stewe Jonsson

Julefriden i den politiska majoriteten störs av en av de utnämningar som klubbades vid kommunfullmäktiges sammanträde i tisdags. Då fick moderaten Margareta Schlee stiga åt sidan och släppa fram centerpartisten Torbjörn Gustafsson till posten som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det här riskerar det goda samarbetet i majoriteten, säger Margareta Schlee, som varit ordförande i fyra år och dessförinnan vice ordförande i åtta.

Annons

Hon är mycket besviken över att ha blivit sidsteppad.

– Det här är inte roligt. Jag tycker att jag har gjort ett bra jobb som ordförande, säger hon och tillägger:

– Jag vet att jag fått många röster från lärare på Uppvidinges skolor.

Margareta Schlee är dock inte helt förvånad att centern valt att ta hand om ordförandeposten, eftersom hon tidigare fått utstå en hel del kritik från centerpartistiskt håll även i offentliga sammanhang.

– Torbjörn Gustafsson har varit kritiskt mot mig i kommunfullmäktige flera gånger och det är till och med så att politiker i oppositionen reagerat och undrat hur vi haft det i det borgerliga samarbetet, säger hon.

Centerpartistiska kommunalrådet Åke Carlson (C) är medveten om att moderaterna inte är särskilt belåtna med att ha blivit av med ordförandeposten, men menar att den ingått i ett större paket som förhandlingarna lett till.

– I de stora styrelserna och nämnderna med elva ordinarie platser har vi släppt tre platser. En till moderaterna, en till miljöpartiet och en till kristdemokraterna. I gengäld har vi fått en politisk majoritet plus de fyra ordförandeplatserna i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och miljö- och byggnadsnämnden, förklarar han.

Torbjörn Gustafsson, som nu tar över ordförandeposten, har sin målsättning klar.

– Vi ska bringa ordning i det politiska ledarskapet. En del av skolans problem i Uppvidinge är otydligt ledarskap. Är det politiska ledarskapet otydligt blir också ledarskapet i förvaltningen otydligt.

Han fortsätter:

Annons

– Det är viktigt att fokusera på kvalitet. Det är inte de ekonomiska resurserna som är avgörande utan vad man gör med dem.

Torbjörn Gustafsson vill också se över resursfördelningen mellan skolområdena.

– Det har varit så att den som ropat högst har fått mest, säger han och konstaterar att Åseda gynnats i barnomsorgen och att Åseda, Alstermo och Älghult gynnats vad gäller låg- och mellanstadiet. Av högstadierna har Älghult varit mest gynnat.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons