Annons

En hyllning till skolkantorn Bloméns många gärningar

Årets Älghultskrönika är en hyllning till Sven Blomén, skolkantorn som under flera decennier satte sin prägel på mycket av det som hände i Älghult.
Blomén var med och tog initiativ till såväl hembygdsföreningen som årskrönikan.
Uppvidinge • Publicerad 24 december 2010
Skolkantorn Sven Blomén tog initiativet till hembygdsföreningen och dess årskrönika. 1984 lämnade han över redaktörsskapet till Elin Fredriksson.
Skolkantorn Sven Blomén tog initiativet till hembygdsföreningen och dess årskrönika. 1984 lämnade han över redaktörsskapet till Elin Fredriksson.Foto: Stewe Jonsson
Elin Fredriksson har varit redaktör för Älghultskrönikan för 27:e gången.
Elin Fredriksson har varit redaktör för Älghultskrönikan för 27:e gången.Foto: Stewe Jonsson

2010 är det 100 år sedan Sven Blomén föddes. Därför tyckte redaktionskommittén i Älghults Hembygdsförening att det kunde passa bra att låta honom vara årets tema.

Sven Blomén - eller "klockarfar" som han också kallades var en given centralgestalt i Älghult under många år. Han var lärare på Älghults skola från 1933 till pensioneringen 1975 och från 1937 var han också kantor.

Annons

– Dessutom hade han politiska uppdrag, och satt på olika poster. Men han försökte att inte vara partipolitiskt profilerad, eftersom han ville vara neutral som lärare. Och så hade han ett stort hembygdsintresse. Precis som många andra lärare i hans generation fick han med sig det intresset från lärarutbildningen i Växjö. Ja, han hade ett finger med i det mesta som hände i Älghult, kändes det som, säger Elin Fredriksson.

Hon tog över som redaktör för Älghultskrönikan efter Sven Blomén 1984. Hon hade då känt honom sedan hon kom till Älghult som lågstadielärare 1959.

– Han blev en god vän. Ja, han var lite som en far för mig när jag kom hit, konstaterar hon.

Elin Fredriksson har själv skrivit ett par av de tolv kapitel i boken som handlar om Sven Blomén. Några av de övriga har skrivits av Sven Bloméns barn Gudmund Blomén, Gert Blomén och Gunilla Arvidsson.

– Det var väldigt roligt att vi fick med barnen som författare, säger Elin Fredriksson.

Ett av kapitlen beskriver hur en vanlig vecka kunde se ut för en skolkantor: Måndag-lördag (senare fredag) var det skola. På lördagen väntade sedan kanske en begravning eller ett bröllop och helgsmålsbön. På söndagen var det mässa. Kanske medverkade kören, som övade en till två kvällar i veckan. Tämligen hektiskt, med andra ord!

Den 320 sidor tjocka Älghultskrönikan 2010 omfattar också en hel del annat material, än den omfattande beskrivningen av Sven Blomén. Minnen från glasbrukens tid i bygden återges liksom Alstermo bruks historia. Där finns i övrigt allt från Lars Wähämäkis skildring av ordningsvakternas arbete vid festligheter på 70-talet till en reseskildring av Emma Gillsjö, som besökte Uganda 2009. Några sammanfattningar av 2010 i ord och bild finns också med, bland andra Ronny Jönssons Hänt och Hört.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons