Annons

Föräldraprotest mot förskola i sjukhemmet

Föräldrar i Åseda protesterar mot kommunens planer på att bygga om gamla sjukhemmet till förskola.
– Vi måste ju på något sätt väga in deras synpunkter, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Margareta Schlee.
Uppvidinge • Publicerad 1 december 2010
Sandra Rystrand vill gärna att hennes dotter Kelly ska få gå i en nybyggd, naturnära förskola.
Sandra Rystrand vill gärna att hennes dotter Kelly ska få gå i en nybyggd, naturnära förskola.Foto: Stewe Jonsson

När Uppvidinge kommun bestämde sig för att bygga en ny, större förskola i Åseda föll blickarna först mot Kexholms torg. Där skulle all förskoleverksamhet centreras.

Men dessa planer är avskrivna och nu är det gamla sjukhemmets lokaler man riktat in sig på.

Annons

Dessa lokaler skulle Uppvidingehus kunna bygga om för en kostnad på tolv miljoner kronor. Samtidigt slipper man riva fastigheten, vilket skulle kosta två miljoner kronor.

Men föräldrarna till de barn som ska gå i den nya förskolan är inte alls roade av tanken att ha barnen i ett ombyggt sjukhem, mitt i Åseda. De vill istället att kommunen ska bygga nytt i Olofsgatans förlängning, så att förskolan hamnar i direkt anslutning till skogsmark.

Idén har förts fram som en motion i kommunfullmäktige av Christina Lindqvist (KD), men barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har sagt att fullmäktige borde avslå motionen, eftersom man anser att Christina Lindqvists förslag blir för dyrt. Enligt Uppvidingehus beräkningar skulle det kosta 20 miljoner att bygga nytt. Lindqvist hävdar å sin sida att det räcker med 12 miljoner till en nybyggnation, men barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott kontrar med att hon tagit till för små ytor, endast 600 kvadratmeter, Och det behövs minst 850.

Men efter det möte som några politiker haft med föräldrarna kanske inte barn- och utbildningsnämnden vid det sammanträde som hålls idag, går reservationslöst på arbetsutskottets linje. Margareta Schlee menar att man måste lyssna på föräldrarna och kanske ta fram fler förslag till etablering.

Sandra Rydstrand i Badeboda är en av dem som varit drivande bakom protestlistan. Hennes dotter Kelly, 1,5 är ett av de barn som får gå i den nya förskolan.

– Jag tycker att det är idiotiskt att bygga inne i Åseda när det finns så mycket skog och mark så nära. Det är en stor apparat att dra iväg med barnen från sjukhemmet till skogen och då måste de också passera en större väg, säger hon.

Sandra Rydstrand och de övriga föräldrarna pekar på en rad positiva effekter av att barnen kan vistas mycket i skog och mark. Hon ställer sig också frågan:

– Ska inte Uppvidinge vara en grön kommun? Då måste man ju satsa på en förskola med mycket utomhusaktiviteter, det är ju sådant som till och med kan locka barnfamiljer att bosätta sig just i Åseda.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons