Annons

Företagare ställer krav på kommunen

Nu höjer Offensiva Åsedas näringslivsgrupp rösten, för ishockeyn i Åseda. I ett brev till kommunstyrelsen talar näringslivsgruppen om att den förväntar sig att kommunen tar sitt ansvar.
Uppvidinge • Publicerad 18 januari 2012

Brevet är skrivet av Olle Persson, Joakim Karlberg och Ewald Strandberg. De försöker analysera hur ansvaret för ishallen och ishockeyn ser ut och bör se ut.

Trion anser att Åseda IF i högsta grad gör vad man kan begära; den driver verksamheten och bidrar till den med ideellt arbete och egna inkomster som medlemsavgifter, matchintäkter och försäljningar.

Annons

Trion konstaterar också att företagen tar det moraliska ansvar man har för att efter bästa förmåga ge ekonomiskt stöd till verksamheten, ett stöd som de anser är mycket omfattande, sett till företagens storlek.

Men när de kommer till Uppvidinge kommuns åtagande anar man en viss kritik. Persson, Karlberg och Strandberg skriver att kommunens uppgift varit att stå för föreningens kostnader för ränta och amortering på det lån till nytt kylsystem, som kommunen borgat för, samt att ge ett bidrag som täcker de faktiska kostnaderna för driften av ishallen. De anser att det var just detta åtagande som av kommunen beskrevs som win-win när föreningen tog över ägandet av ishallen, från kommunen.

I brevet förklarar näringslivsprofilerna att Åseda IF tvingats konstatera att kommunens bidrag numera inte alls räcker till, som en följd av kraftiga prishöjningar på elen. Därför måste kommunstyrelsen snarast besluta om att ge det bidrag som Åseda IF ansökt om.

Tidigare har kommunen sagt att man är beredd att betala ut drygt 800 000 kronor till Åseda IF. Enligt föreningens beräkningar saknas det i så fall fortfarande 300 000 kronor per år.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons