Annons

Försvaret negativt till tänkt placering

Försvaret godkänner inte den tänkta placeringen av vindkraftverk i Fröseke och Ekholma.
Uppvidinge • Publicerad 14 mars 2012

I ett tidigt skede inför etableringen av mindre vindkraftverkparker, har ärendet gått ut på remiss till försvarsmakten, och det sker alltid vid vindkraftverksetableringar.

Försvarsmakten ska ta ställning till om bygget av vindkraftverk hamnar i konflikt med de intressen som totalförsvarets militära del har i det aktuella området.

Annons

I sitt remissyttrande om Gothia Vinds planer på att bygga tretton vindkraftverk i trakten av Fröseke, skriver försvarsmakten: ”Vindkraftverk riskerar alltid att störa tekniska system av olika slag.” Och sådana störningar räknar man med att parken i Fröseke skulle kunna ge i den sydöstra samt västra delen av området.

När det gäller Ekholma och Rosendal handlar det om två mindre anläggningar, med fyra respektive tre vindkraftverk. De ska byggas av Billywind. När det gäller Rosendal medför en etablering stora störningar på försvarsmaktens tekniska system, och störningar kommer det också att bli i delar av parken i Ekholma.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons