Annons

Frågor om miljörapport

Föreningen Vi har skickat in frågor till länsstyrelsen i Kronobergs län om sin syn på Stenas miljörapport kring vindkraftsparken Tvinnes­heda-Badeboda. Frågorna handlar om bland annat miljörapportens kvalitet och om länsstyrelsen har beslutat om miljösanktionsavgift.
Uppvidinge • Publicerad 15 augusti 2014

– Vi har skickat in ett brev med frågor och det handlar ytterst om att Stena inte sköter sina miljöfrågor, som vi ser det. Tidigare har vi polisanmält Stena för misskötsel av sina miljöfrågor och nu upprepar de det här igen och då vill vi fråga vad länsstyrelsen tänker göra åt det här, säger Bengt Svensson, från föreningen Vi.

34 Medlemmar i föreningen Vi tar upp fem olika frågor kring rapporten. De vill bland annat ha svar på är när länsstyrelsen som tillsynsmyndighet beslutade att Stena Renewable AB ska betala miljösanktionsavgift, alternativt varför det har dröjt två månader innan länsstyrelsen tagit ett sådant beslut. De vill även veta hur länsstyrelsen ser på att Stena lämnat in kontrollprogram för verksamheten och lagstadgad miljörapport för sent.

Annons

– Vi liknar det vid att om du lämnar in deklarationen för sent får du betala sanktionsavgift. Skattemyndigheten ser inte mellan fingrarna med det, då får du avgiften som ett brev på posten. Med tanke på det ställer vi frågan hur länsstyrelsen kommer göra här, säger Bengt Svensson.

Bakomliggande menar föreningen är att de känner en oro för hur det kommer bli när vindkraftsparkerna ska börja byggas.

– Kan inte Stena lösa det nu när det är så enkelt, hur ska det gå sen när det börjar bli komplicerat med bullermätningar, skuggutredningar och miljöutredningar? Struntar de i det redan nu och länsstyrelsen är undfallande, hur ska det bli nästa gång när det blir allvar så att säga, undrar Bengt Svensson. Hur kommer de hantera det då? Det är egentligen där vår oro ligger, vi ser en tendens redan nu.

Länsstyrelsen har mottagit skrivelsen, men ännu inte besvarat frågorna från de 34 medlemmarna i föreningen Vi. Däremot beslutade länsstyrelsen den 8 juli att Stena ska betala en miljösanktionsavgift på 1 000 kronor för att miljörapporten lämnades in för sent. Enligt länsstyrelsen kommer de besvara övriga frågor inom kort.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons