Frysboxförening lever vidare i Fröseke

Uppvidinge Artikeln publicerades

En del av frysboxens historia finns bevarad i Nylund, utanför Fröseke. Frysboxföreningen, som startades 1956, är fortfarande aktiv och Rune Gustafsson har varit ordförande sedan starten för 54 år sedan.

I 1950-talets Sverige hade bara någon procent av hushållen frysbox. Konservering och torkning var några av den tidens metoder för att förvara mat. På många ställen, framför allt på landsbygden, byggdes och drevs därför andelsfryshus. Man bildade föreningar och medlemmarna betalade en insats och fick tillgång till ett frysfack. Gemensamhetsfrysen är så gott som utdöd idag, men i Fröseke lever den vidare.
I ett litet rött hus som ursprungligen har hört till sedan länge nedlagda diverseaffären finns anläggningen - 24 frysskåp på 200 liter vardera plus fyra infrysningsfack. Väggarna är klädda med 1950-talets Perstorpsplattor och en av de blanka luckorna har en liten skylt fastskruvad med företagsnamnet AB Kylbyggnader, Backaryd, tel 138.
Fröseke by med omnejd frysfacksförening fick föreningen heta.
Två personer som i högsta grad bidragit till att Nylunds frysboxförening, som den heter idag, fortfarande finns kvar är Rune Gustafsson och Sivert Karlsson. De är skolkamrater och har gått i skolan i Nylund. Rune har varit frysboxföreningens ordförande under alla år. Sivert ser till att anläggningen fungerar.
– Jag tittar till den varje dag så att strömmen inte har slagit av, och jag brukar frosta av anläggningen 8-10 gånger om året. Man kan säga att jag tog över efter pappa, han var kassör i föreningen och jag brukade få hjälpa honom. Bland annat cyklade jag runt och samlade in medlemsavgifterna på 20 kronor två gånger om året.
– Vi har alla fack uthyrda, berättar Rune. Mest till Frösekebor men också till en del utifrån som har bott här förr har velat behålla sina frysfack. Och folk tingar sig om något skulle bli ledigt.
Nu används de framför allt till att frysa in vilt, berättar han. Efter jakt bli det stora kvantiteter kött på en gång och det får inte alltid plats hemma i den vanliga frysen.
15 500 kronor kostade anläggningen när den var ny. Den har hållit sina dryga femtio år, men för ett par år sedan fick föreningen göra en stor investering när motorn och kompressorn gick sönder. Man valde då att lägga pengar på en ny motor. Vid årsmötet härom kvällen bestämde sig Rune Gustafsson för att avsäga sig fortsatt uppdrag i styrelsen, men allt tyder på att frysboxföreningen blir kvar, och Sivert fortsätter att se till att kylan håller i sig.