Annons

Generationsskiften en utmaning

Näringslivsdagen inleddes med föredrag och paneldebatt i Åseda Folkets hus. Debatten handlade om kommunens utmaningar och möjligheter.
Uppvidinge • Publicerad 21 januari 2012
Kommunens näringslivsutvecklare Jimmi Olsson ledde en debatt om Uppvidinges framtid. I panelen satt Thomas Mattsson, Jörgen Ingvarsson, Åke Carlson, Linda Jonsson och Peter Skoog.
Kommunens näringslivsutvecklare Jimmi Olsson ledde en debatt om Uppvidinges framtid. I panelen satt Thomas Mattsson, Jörgen Ingvarsson, Åke Carlson, Linda Jonsson och Peter Skoog.Foto: 

En utmaning för Uppvidinge är kommande generationsskiften i företagen, både vad gäller ägande som ledning och personal. Det påpekade Företagarnas regionchef Thomas Mattsson.

– Det gäller för företagen att jobba på att vara attraktiva så att man kan locka den personal som krävs, sa han.

Annons

Kommunalrådet Åke Carlson var inne på samma linje, satte fingret på kommande generationsskiften och pekade på vikten av att styrningen av företagen blir kvar i kommunen, han gav som exempel flera generationsskiften i Gnosjö som slutat med att inflytandet hamnat långt från kommunen.

I dag har företagen i Uppvidinge av allt att döma stor attraktionskraft. 1500 personer pendlar varje dag till Uppvidinge för att jobba, medan 900 åker åt andra hållet. Men det bästa för kommunen är ju om de som jobbar i Uppvidinge också bor i Uppvidinge.

– Det är viktigt att vi får ungdomarna i kommunen att se att det finns jobb på hemmaplan så att de återvänder hit när de varit ute och sett världen, sa Linda Jonsson, vd på kabelfabriken i Alstermo.

För att få folk att flytta till Uppvidinge krävs dock inte bara ett arbete. Boendet är också viktigt. När debattledaren, tillika kommunens närigslivsutvecklare, Jimmi Olsson fick frågan vad som skulle kunna få honom att flytta från Vetlanda kommun till Uppvidinge kommun blev svaret just att det måste gå att ordna ett bra boende. Matställen, biograf och ett fotbollslag var vad han krävde i övrigt.

Thomas Mattsson, som flyttat till Kronobergs län under året, berättade att han är mycket imponerad av naturen i länet i stort, och kanske inte minst i Uppvidinge.

– Besöksnäringen borde gå att utveckla här, sa han.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons