Annons

Glasföretagen flyttar in på Steninge slott

Lindshammars glasbruk och Klafreströms kristall gör gemensam sak och startar tillverkning och försäljning i Stockholm.
Uppvidinge • Publicerad 16 oktober 2010
Ulf Rosén tror att det kommer att betyda mycket för såväl Klafreströms kristall som Lindshammars Glasbruk att få en plats på Steinge slott. Timea Csiszer blir företagens ansikte utåt.
Ulf Rosén tror att det kommer att betyda mycket för såväl Klafreströms kristall som Lindshammars Glasbruk att få en plats på Steinge slott. Timea Csiszer blir företagens ansikte utåt.Foto: Stewe Jonsson

Lindshammars glasbruk och Steninge slott har tidigare haft en del gemensamt, när de under de norska ägarna tillhörde samma koncern.

Steninge slottsgalleria är ett besöksmål med inriktning på hantverk och design.

Annons

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få visa vår glaskollektion och vårt hantverk med glasblåsning och glasmålning, säger Ulf Rosén.

Rosén är ägare till Klafreströms kristall och är delägare i Lindshammars glasbruk, tillsammans med Claes Hovhammar.

Redan den 30 oktober kommer de båda företagen att dra i gång en fabriksförsäljning på Steninge och redan från start kommer det också att finnas ett mindre glasmåleri. Det är Timea Csiszer från Lindshammar som ska ansvara för måleriverksamheten och som nu utbildas vid Klafreströms kristall.

– Det känns jättebra! Jag slutade skolan i somras och nu får jag känna på hur arbetslivet fungerar. Och att få komma till Stockholm är ju ren bonus, säger Timea Csiszer och fortsätter:

– Även om jag haft ganska teoretisk inriktning på mina gymnasiestudier, på IB-programmet på Katedralskolan, så har jag alltid burit den kreativa sidan med mig. Nu ska jag lära mig både glasmålning med pulver, glasmålning med pensel och gravering så jag kan klara av alla delarna i produktionen.

Timea Csiszer är bekant med Ulf Rosén sedan tidigare, hon har bland annat praktiserat på glasbruket några omgångar under skolåren.

– Han ringde mig och frågade eftersom han vet att jag är intresserad av att måla, och jag blev jätteglad!

Längre fram ska besökarna också kunna få se glasblåsare i aktion.

– Till våren planerar vi att starta en glashytta där man både kan få se och prova glasblåsning, säger Claes Hovhammar.

Relativt nystartade Klafreströms kristall har satsat på en unik handmålningsteknik. Dess glaskollektion har formgivits av Lena, Gösta och Emilia Linderholm. Vid öppningen av utställningen på Steninge slott ska en kollektion konstglas signerad nämnda trio visas upp.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons