Annons

Gravstenar kontrolleras för säkerhetens skull

För att minimera risken för olyckor ska alla gravplatser i kommunen kontrolleras vart femte år. Om något behöver åtgärdas har gravrättsinnehavaren ett år på sig och får själv stå för kostnaden.
Uppvidinge • Publicerad 6 augusti 2014
Tokin Ståhle och Rolf Wilhelmsson, ordförande i fastighets- och kyrkogårdsutskottet, använder en trycktestare för att beräkna hur mycket vikt gravstenen klarar utan att välta.
Tokin Ståhle och Rolf Wilhelmsson, ordförande i fastighets- och kyrkogårdsutskottet, använder en trycktestare för att beräkna hur mycket vikt gravstenen klarar utan att välta.Foto: Carl-Fredrik Eriksson
För att stabilisera gravstenen kan man använda sig av en så kallad Stenfixare.
För att stabilisera gravstenen kan man använda sig av en så kallad Stenfixare.Foto: Carl-Fredrik Eriksson

– Det handlar ju om en arbetsmiljörisk för vaktmästarna som går runt på kyrkogården, men det gäller också att skydda besökare, säger Tokin Ståhle, fastighets- och kyrkogårdschef vid Uppvidinge pastorat.

2011 omkom en åttaårig flicka efter att ha fått en gravsten över sig vid Bollebygds kyrka i Västa Götaland. Kontroller av gravstenar gjordes även före olyckan, men testerna har sedan dess utvecklats och Centrala gravvårdskommitén har gjort rekommendationer för hur de ska utföras.

Annons

Vinkeln på stenens lutning ska mätas, antalet dubbar som sitter under stenen ska räknas och trycket som stenen klarar av ska beräknas.

– Stenen måste ha minst två dubbar och klara ett tryck på 38 kilo. Den tillåtna vinkeln beror på stenens längd och tjocklek, säger Tokin Ståhle.

Kontrollerna av gravstenarna pågår under fem år med Älghult som startpunkt. Men Tokin Ståhle har utfört ett så kallat preliminärt test på alla kyrkogårdar i

kommunen där han har åtgärdat de mest kritiska gravstenarna.

– Jag har gjort en okulär besiktning av alla kyrkogårdar och det var cirka 20 gravstenar som var tvungna att åtgärdas och de fick då läggas ned på marken tillsvidare, säger Tokin Ståhle.

Nu pågår en mer detaljerad kontroll av samtliga gravstenar i kommunen.

– Testerna i Älghult är färdiga och nästa år är det Nottebäck och då kontrolleras också att problemen med gravstenarna i Älghult har åtgärdats.

Sedan fortsätter det med Lenhovda 2016, Herråkra och Granhult 2017 och Åseda 2018. Därefter börjar det om igen i samma ordning.

– Det tar ju tid eftersom det också tillkommer mycket administrativt arbete, bland annat brev till gravrättsinnehavare som ska skickas ut, säger Tokin Ståhle.

Carl-Fredrik Eriksson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons