Annons

I Tånga paketeras världen

I den lilla byn Tånga norr om Åseda paketeras resor till annorlunda resmål som Oman, Libyen och Kaukasus.
Bakom resorna står det nystartade reseföretaget Tracks Travel.
Uppvidinge • Publicerad 18 oktober 2010
Så här kan det se ut på en av Tracks Travels paketresor, närmare bestämt den som går till Sinaiöknen.
Så här kan det se ut på en av Tracks Travels paketresor, närmare bestämt den som går till Sinaiöknen.Foto: 
Ahmed Hafez och Helga Bolt driver resebolaget Tracks Kontoret har de i bostaden i Tånga, utanför Åseda.
Ahmed Hafez och Helga Bolt driver resebolaget Tracks Kontoret har de i bostaden i Tånga, utanför Åseda.Foto: Stewe Jonsson

Med dagens teknik är världen alltid nära, och det är inga problem för Tracks Travel att ha kontoret i Tånga, trots att kunderna finns långt borta.

Ahmed Hafez driver företaget tillsammans med sambon Helga Bolt.

Annons

Tracks Travel riktar in sig på den danska och den svenska marknaden och saluför resor till bland annat mellanöstern.

– Under nästkommande säsong utökar vi med nya resmål som Syrien, Jordanien och en resa till nordöstra Sibiriens ursprungsbefolkning, förklarar Ahmed Hafez och fortsätter:

– Vi håller också på med att utveckla resor till Saudiarabien, Iran och Sudan. Jag känner inte till några andra bolag som har resor dit!

– Ännu så länge varnar UD för att åka till Saudiarabien och Sudan, och så länge man gör det kan vi inte börja sälja resor dit. Vi tar inga risker och det går för övrigt inte att få en reseförsäkring om man åker till länder som UD varnar för. Men vi kan se att Sverige är mycket mer försiktigt än Danmark och Tyskland när det gäller varningar, säger Helga Bolt.

Ahmed Hafez konstaterar att man på Tracks Travel specialiserar sig på resmål som man känner till bra. Ahmed Hafez har själv sina rötter i Egypten, i en liten by i Nildeltat.

Det var för övrigt i Egypten som han och Helga träffades för sju år sedan och hon har också bott i landet, under långa perioder.

– Hon har ibland lättare för att se vad som är typiskt egyptiskt än jag, man blir lite hemmablind, förklarar Ahmed Hafez, som själv har jobbat som turistguide fem år i Egypten.

Båda två är smått besjälade av att visa upp det verkliga Egypten, och resebolaget kan erbjuda sju olika paketresor dit. Ett av paketen omfattar boende hemma hos en egyptisk familj.

– Man kan ju åka på en turistresa till ett land och åka hem utan att ha pratat med någon annan invånare än guiderna, konstaterar Ahmed Hafez.

Öknen fascinerar Ahmed.

Annons

– Öknen är väldigt speciell. När solen har gått ned och allt är precis tyst kan man höra sina egna hjärtljud!

– Öknen har en väldigt karg miljö. Det är totala motsatsen till hur det ser ut här i Tånga. Här är naturen mjuk och vänlig. När man varit i öknen en vecka och kommer hem till Sverige så slås man av den totala grönskan här, säger Ahmed Hafez.

En av Tracks Travels paketresor en veckolång resa till Oman, för en ökenvandring på fem dagar.

– Oman är ett vackert land där man ansträngt sig för att bevara sin kultur, säger Helge Bolt.

Hennes far Uffe Christensen, med ett förflutet som lärare i Tibetanska vid universitetet i Köpenhamn, bidrar med sitt kunnande till resebolaget. Tracks Travel samarbetar också med Sören Theisen är specialist på Kaukaus, det vill säga länderna Georgien, Armenien och Azerbajdzjan, och med honom som guide kan Tracks Travel ordna paketresor dit.

100 resenärer per år behöver Tracks Travel, för att man ska kunna lyfta en heltidslön från bolaget. Men det finns också andra värden i arbetet med resebolaget.

– Jag kanske är lite ideell, men jag ser det som en kulturgärning att sprida kunskapen om hur vi lever i olika kulturer, säger Helga Bolt.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons