Annons

Julinblåsning – fin tradition från 1958

Sedan 1958 har Åsedablåsarna välkomnat julen till Åseda, och det även i år.
– Något enstaka år har vi fått ställa in för att det varit så kallt att det inte gått att spela. Men annars har vi alltid blåst in julen, säger Per-Uno Näsström.
Uppvidinge • Publicerad 24 december 2013
Eigert Petersson är en av de blåsare som välkomnat julen i Åseda sedan 1958.Foto: Stewe Jonsson
Eigert Petersson är en av de blåsare som välkomnat julen i Åseda sedan 1958.Foto: Stewe JonssonFoto: 

Det började som en ungdomsorkester i Baptistkyrkan i Åseda. Med åren blev ungdomarna vuxna och nu är de som fortfarande håller i?gång i, eller nära pensionsåldern. Ja, bortsett från Christopher Petersson, son till Eigert Petersson som är en av veteranerna.

Traditionen att blåsa in julen i Åseda är minst 55 år lång. Den kan rentav vara 56 år.

Annons

–?Vi började ju spela hösten -57. Blåste vi inte in julen då, frågar Eigert Petersson, när årets inblåsning är klar på måndagskvällen.

–?Nej, jag tror inte det var förrän året efter, alltså 1958, säger Per-Uno Näsström och Frank Johansson är inne på samma linje. Så trion enas om att det nog var 1958, det vill säga samma år som Sverige spelade VM-fotboll i fotboll, hunden Lajka gjorde sin rymdresa och Ingemar Johansson knockade Eddie Machen.

En inte fullt så lång tradition, men ändå mångårig, är att musikanterna efter väl förrättat värv fortsätter med gemenskap och skinksmörgås i Eigert Peterssons torp, beläget strax utanför samhället.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons