Annons

Julmarknaden i Älghult är något extra

Hela backen ned till hembygdsparken är en enda lång kö och de 70 ostarna går åt i ett nafs.
Det är något speciellt med julmarknaden i Älghult.
Älghult • Publicerad 3 december 2017

Det är också något speciellt med hela Älghults hembygdsförening. Den har 500 medlemmar och många av dem jobbar aktivt med olika sysslor. Så kunde man på julmarknaden presentera rykande färska exemplar av Älghultskrönikan 2017, med 400 sidor läsning om sådant som hänt förr och nu.

Anita Sunesson, Sävsjöström, och Ulrika Axelsson, längst bort, ställde sig tidigt i kö för att köpa hemgjord ost och det var klokt. Efter 20 minuter kunde nämligen Yvonne Wilhelmsson, Tomas Rindsäter och Bodil Lindsten sätta lapp på luckan. Det som börjat med 400 liter mjölk från en bonde låg nu i besökarnas kassar.
Anita Sunesson, Sävsjöström, och Ulrika Axelsson, längst bort, ställde sig tidigt i kö för att köpa hemgjord ost och det var klokt. Efter 20 minuter kunde nämligen Yvonne Wilhelmsson, Tomas Rindsäter och Bodil Lindsten sätta lapp på luckan. Det som börjat med 400 liter mjölk från en bonde låg nu i besökarnas kassar.Foto: Urban Nilsson

Tre hemystade godbitar bars av Lennart Klasson, Sävsjöström, jämte ostkaka och bröd av olika sorter.

Annons

– Jag handlar åt några andra också, förklarade han den tunga bördan.

Ann-Charlotte Rosell, Alstermo, och hennes kollegor har fullt upp vid tombolan. Där hoppas Inga-Lill Lindgren, Älghult, på tur. – Jag vill vinna hembakat. Det är så gott.
Ann-Charlotte Rosell, Alstermo, och hennes kollegor har fullt upp vid tombolan. Där hoppas Inga-Lill Lindgren, Älghult, på tur. – Jag vill vinna hembakat. Det är så gott.Foto: Urban Nilsson

På någon timme tömmer besökarna frysarna med stenugnsbakat bröd. Men lite ostkaka, senap och marmelad och sillinläggning, allt hemlagat, finns kvar för senkomna.

Kerstin Andersson, Älghult, säljer bakdukar åt hembygdsföreningen och trasmattor åt sig själv. Det blir många på ett år. – Jag gör av med 100 meter varp, berättar hon.
Kerstin Andersson, Älghult, säljer bakdukar åt hembygdsföreningen och trasmattor åt sig själv. Det blir många på ett år. – Jag gör av med 100 meter varp, berättar hon.Foto: Urban Nilsson

Många passar på att fika i Hältekärrstugan och i en byggnad intill är det riktig julstämning. Där berättar Elin Fredriksson om hur julen firades förr, med allt som hörde till - inte minst lutfisken.

– God, nyttig och lättsmält. Och välkommen när det annars bara fanns strömming att köpa av kringresande.

I en stuga är det riktig julstämning. Där berättar Elin Fredriksson om hur julen firades förr, med allt som hörde till - inte minst lutfisken.
I en stuga är det riktig julstämning. Där berättar Elin Fredriksson om hur julen firades förr, med allt som hörde till - inte minst lutfisken.Foto: Urban Nilsson
Väl ute igen hann fotografen Urban Nilsson ta en bild under ett ögonblick när det inte var kö hos Kerstin Weidfors, Alstermo, och Ragnhild Axelsson, Älghult, som lockade med närproducerade korvar, bland annat från Gullaskruv.
Väl ute igen hann fotografen Urban Nilsson ta en bild under ett ögonblick när det inte var kö hos Kerstin Weidfors, Alstermo, och Ragnhild Axelsson, Älghult, som lockade med närproducerade korvar, bland annat från Gullaskruv.Foto: Urban Nilsson

Anders KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons