Annons

Kaoset i skolan - Åseda

Det har varit turbulent i Uppvidinges skolor de senaste två åren. Nu startar Smålandsposten en artikelserie om vad som har hänt och vad politikerna och tjänstemännen vill med skolans framtid. Men även lärare och föräldrar till barnen ser tillbaka på ett par oroliga år. Här är ett urval av det som hänt på Åsedaskolan.
Åseda • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 10 augusti 2018
Åsedaskolan har en turbulent tid bakom sig. Skolinspektionen har pekat på brister, tjänster har tagits bort och lärarna har varit oroliga. Föräldrarna och rektorn har efterfrågat fler resurser utan att bli hörda. Samtidigt har Uppvidinges skolor rasat på Lärarförbundets ranking.
Åsedaskolan har en turbulent tid bakom sig. Skolinspektionen har pekat på brister, tjänster har tagits bort och lärarna har varit oroliga. Föräldrarna och rektorn har efterfrågat fler resurser utan att bli hörda. Samtidigt har Uppvidinges skolor rasat på Lärarförbundets ranking.Foto: Arkivbild

Hösten 2016. Skolinspektionen gör klart att Åsedaskolan inte lever upp till studiehandledning för elever som är placerade på HVB-hem. Bristerna rättas till under våren 2017.

April 2017. Tjänster ska tas bort. Lärarna på Åsedaskolan med Lukas Jonsson i spetsen ber kommunen om fler resurser för att kunna möta elevernas behov.

Annons

April 2017. Kommunen visar underskott i skolbudgeten för hösten 2016. Stramare budget väntas kommande läsår.

Oktober 2017. Föräldrarna är oroliga över barnens skolgång och vill ha mer pengar till skolverksamheten. – Det är stökigt och allmänt oroligt på skolan, säger föräldern Annica Klein.

Oktober 2017. Åsedaskolans rektor vill anställa en socialpedagog och en socionom. De två tjänsterna har inte tillsatts.

November 2017. Det framkommer att Åsedaskolan och Älghultsskolan har könsuppdelad simundervisning. Utreddes av skolinspektionen. Flera partier var kritiska.

Mars 2018. Åsedaskolans rektor Caj Stigsson slutar för att ta över som rektor på Uppvidinge gymnasium.

April 2018. Skolinspektionen ger kritik mot Åsedaskolan. Skolan levde inte upp till skollagen gällande utredningen av en kränkt elev.

April 2018. Lärarförbundet riktar skarp kritik mot kommunen. Uppvidinge har rasat från plats 56 år 2014 till plats 254 i år på Lärarförbundets ranking.

Maj 2018. Skolinspektionen gjorde klart att kommunen bröt mot lagen som hyrde in rektorer på kommunala skolor.

Juni 2018. Facket och kommunen kan inte komma överens om tillsättningen av ny rektor Åsedaskolan. Men den centrala MBL-förhandlingen ställdes in och kommunen drog tillbaka sin kandidat.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons