Annons

Kommunalrådet: Placeringen är fullständigt urusel

Uppvidinge kommun är sämst i länet på att köpa miljöbilar, enligt Statoils miljöbilsranking. Kommunen placerar sig på plats 273 av 290. Kommunalrådet Åke Carlson (C) är inte nöjd med placeringen.
Uppvidinge • Publicerad 25 juli 2012
Kommunalrådet Åke Carlson (C) ryter till om miljöbilsbristen i Uppvidinge.
Kommunalrådet Åke Carlson (C) ryter till om miljöbilsbristen i Uppvidinge.Foto: Stewe Jonsson

– Det är fullständigt uruselt! Jag är mycket missnöjd med detta, men vi ska skärpa oss, säger han till Smålandsposten.

Under årets första sex månader nyregistrerades 94 nya personbilar i Uppvidinge kommun. Av dessa var 21 fordon miljöbilar, vilket innebär att var femte bil som såldes var en miljöbil.

Annons

Orsaken till Uppvidinge kommuns dåliga placering anser Åke Carlson vara hemtjänstens krav på fyrhjulsdrivna miljöbilar. Snörika vintrar har medfört att personalen har haft svårt att ta sig fram.

– De har varit tydliga med att det är fyrhjulsdrivna miljöbilar som gäller för deras verksamhet. När vi gjorde upphandlingen fanns det knappt några sådana på marknaden.

Kommunen har en klimatkommissionsgrupp, som arbetar med miljöfrågor. I den ingår tjänstemän från kommunstyrelsen, miljö- och byggnadsnämnden samt Uppvidingehus vd.

–   Klimatfrågan är en av de stora miljöfrågorna och vi måste jobba långsiktigt för att kunna få större förståelse. Uppvidingehus vd är med i gruppen för att vi även ska kunna klimatanpassa våra hus på samma sätt som vi anpassar våra bilar, säger Åke Carlson.

Intresset för miljöbilar växer och klimatet börjar bli en allt viktigare fråga. Biltillverkarna lägger mycket fokus på utveckling av miljöbilar, men Åke Carlson tycker att de måste lägga fokusera på annat än fossila bränslen.

– Framtidens bilar måste baseras på förnybara källor. Det blir ingen fred i världen så länge oljan finns. Många länder är beroende av energin, men i framtiden måste vi ha en spridd energiproduktion.

David Alin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons