Annons

Kommunen håller öppet för barn som inte kommer

Föräldrars behov av förskola på sommaren stämmer inte alltid. Det gör att kommunen håller öppet mer än vad som behövs och personalkostnaderna blir onödigt höga.
Uppvidinge • Publicerad 27 juni 2014

– Vi skickar ut och frågar vilka som har behov av förskola under sommaren. Då får vi ofta svar att det finns behov, men ju närmare vi kommer sommaren och när vi har lagt all vår planering brukar det falla ifrån rätt mycket barn, säger Anna Andrén, förskolechef i Alstermo, Fröseke, Lenhovda och Nottebäck. Visst ska vi ha öppet, men problemet är när behovet förändras. De kommunala förskolorna i Uppvidinge har öppet efter det föranmälda behovet. I till exempel Lenhovda är det öppet nästan hela sommaren däremot i Norrhult hålls det stängt vecka 30. I Alstermo är det stängt två veckor och i Fröseke är det stängt under semestern och barnen är hänvisade till Alstermo istället. De sex förskolorna i Åseda­ varvar och håller öppet olika veckor och under vecka 29 och 30 samkör förskolan tillsammans med fritidshemmet. Förskolechefen i Åseda ser samma tendenser att föräldrar anmäler ett behov men att alla barn inte dyker upp.

– Man garderar sig för mycket som förälder och det slår tillbaka hos oss i form av ökad personalkostnad. Vi planerar och lägger upp personalens semestrar efter behovet och så kommer inte barnen och det är genomgående år från år, säger Ann-Marie Brundin Runesson, förskolechef i Åseda.

Annons

– Det kanske blir jättefint väder och så hjälper mor- eller farföräldrar till och tar barnen och så har jag kanske beordrat in personal hela sommaren och så kommer inte barn som vi har räknat med, vilket är ett jättebekymmer, säger Anna Andrén.

Enligt Skolinspektionen måste kommunen erbjuda någon form av barnomsorg under sommaren, men det finns ingen regel hur många som måste ha öppet. Man måste däremot ta hänsyn till att avståndet från hemmet till förskolan är realistiskt möjligt.

– Det finns vissa principer, till exempel att de yngre barnen har personal de är bekanta med, säger Sofia Kalin, jurist på skolverket. Funderingar finns nu på en skärpning inför nästa år.

– Vi kommer kanske bara hänvisa till ett eller två ställen i kommunen för att undvika onödiga kostnader, säger Anna Andrén.

Inte bara på landet utan också i samhällena finns förfallna hus.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons