Annons

Kommunen stöder dyra avgångar

Fallskärm löste ut för kommunalråd.
Kostade kommunen 450 000 kronor.
– Orimligt, säger Landsbygdspartiet i Uppvidinge och får med sig C, SD och Kd.
Uppvidinge • Publicerad 15 april 2019

I nio månader efter att kommunalråd Camilla Ymer (S) avgick i juni 2018 fick hon nästan 38 000 kronor i månaden i en omställningsersättning, trots att hon hade annan sysselsättning.

Kent Helgesson (Lpo) opponerar sig mot att politiker ska ha rätt till dyra fallskärmar om de inte behövs.
Kent Helgesson (Lpo) opponerar sig mot att politiker ska ha rätt till dyra fallskärmar om de inte behövs.Foto: Annika Niquet

– Detta kan inte vara rimligt. Det minsta som måste till är att kommunen ser över tillämpningsbestämmelserna i avtalet, säger Kent Helgesson (Lpo).

Annons

Landsbygdspartiet i Uppvidinge vill att innan kommunen bestämmer sig för att förnya pensions- och omställningsstöd för förtroendevalda inför 2019, ska man antingen ta bort paragrafen som medger omställningsstöd, alternativt att man ändrar tillämpandet av avtalet.

Landsbygdspartiet anser att en politiker som går tillbaka till en tjänst som man haft innan man fick det politiska uppdraget inte behöver ha ett omställningsstöd.

Just nu håller kommunfullmäktige på att ta ställning till en uppdatering av de avtal som reglerar förtroendevaldas inkomstförsäkring.

– Vi yrkade på återremiss, och lyckades att få stöd av Centern, SD och Kd med 17 röster, säger Kent Helgesson.

Varför Landsbygdspartiet höjer ett varningens finger och vill att man ser över avtalet innan beslut, är att under 2018 har man sett hur avtalet har löst ut när Camilla Ymer (S) avslutade sitt uppdrag i kommunen som kommunalråd, och gick till en tjänst inom det egna partiet i Växjö istället.

– Det kan innebära att kommunen subventionerar annan verksamhet utanför kommunens intressen, säger Kent Helgesson.

Avgången har totalt kostat kommunen 443 818 kronor inklusive sociala avgifter.

Gällande avtal innebär att en förtroendevald politiker som fullgör uppdrag med en anställningsgrad på minst 40 procent har rätt till en inkomstförsäkring, ett så kallat omställningsstöd när man avslutar sitt uppdrag.

– Detta är ett avtal som de flesta kommuner använder sig av och är ett skydd för förtroendevalda i händelse om kommunfullmäktige skulle avsätta, säger Niklas Jonsson (S), kommunalråd i Uppvidinge kommun.

I avtalet anges att omställningsstödet i första hand bör ses som ett tidsbestämt stöd och ska kombineras med att den förtroendevalda aktivt bidrar till att hitta en ny sysselsättning. Syftet är att underlätta övergången till arbetslivet.

Annons

– Det är inte rimligt att man lämnar som förtroendevald politiker och får förhöjd levnadsstandard, och att kommunen gör utbetalningar fast man går tillbaka till det jobb man hade tidigare, säger Kent Helgesson.

Enligt Kent Helgesson ska kommunen ha brustit i att utse en pensionsmyndighet som enligt samma avtal ska finnas för att tolka och tillämpa hur avtalet ska användas.

– Jag har efterfrågat vem som har tagit beslut att de här utbetalningarna har skett under rådande omständigheter, men har inte hittat något dokument som stödjer att det finns en utsedd pensionsmyndighet som har en översyn i det här, säger Kent Helgesson.

Smålandsposten får en muntlig information att kommunstyrelsen ska vara pensionsmyndighet.

Smålandsposten söker Camilla Ymer för kommentar.

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons