Annons

Kommunen vill inte att Econova utökar

Uppvidinge kommun anser att Econovas återvinningsverksamhet i Flybo ska stoppas till dess en bättre vattenreningsanläggning är klar.
Uppvidinge • Publicerad 2 december 2010
Vid Econovas anläggning lagras bland annat aska. Ett nyligen avsläppt lass satte för övrigt stopp för den planerade inspektionen vid samrådet.
Vid Econovas anläggning lagras bland annat aska. Ett nyligen avsläppt lass satte för övrigt stopp för den planerade inspektionen vid samrådet.Foto: Stewe Jonsson

Under onsdagen hade Länsstyrelsen bjudit in till ett så kallat samråd i Åseda, om Econovas önskemål om att utvidga verksamheten i Flybo. Utöver Länsstyrelsens eget folk och representanter för bolaget hade några närboende kommit dit för att säga sin mening, liksom några kommunala tjänstemän och politiker.

En hel del synpunkter kom in på bland annat nattliga transporter och besvärande lukt. Luktproblemet har Länsstyrelsen tidigare tagit upp, man har tvingat bolaget att vidta åtgärder, och om inte det sker utlöses ett vite, det vill säga en straffavgift.

Annons

Från kommunens sida är det framförallt omsorgen om vattnet i sjön Hultbren och om Åsedas reservattentäkt som gör att man har synpunkter på Econovas verksamhet.

– Vi vill inte ha någon utökning av verksamheten förrän företaget kan visa att det inte blir någon påverkan på vår reservvattentäkt som ligger i flyets avvattningsområde, säger Ingemar Hugosson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

En bäck som rinner förbi Econovas anläggning för med sig lakvatten till sjön Hultbren, som ligger sex-sju kilometer sydost om Econovas anläggning.

– De som bor vid sjön och de som fiskar i den har kunnat se att den blivit sämre de senaste åren. Vi anser att Econova måste förbättra lakvattenvägar, sedimenteringsbassäng och vattenrening och innan de har gjort det bör all annan verksamhet än själva torvbrytningen stoppas, säger Ingemar Hugosson.

Den återvinningsverksamhet som resulterar i lakvattenavrinning går ut på att Econova tar emot bland annat slam från avloppsreningsverk och aska från fjärrvärmeverk, och blandar detta med torv till bland annat jordförbättringsmedel.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons