Annons

Lärarbrist tvingar pensionerade lärare tillbaka

Få sökande till vissa lärartjänster har gjort att barn- och utbildningsförvaltningen och rektorer i Uppvidinge kommun fått ta in pensionerade lärare för att tillsätta tjänsterna.
Uppvidinge • Publicerad 7 augusti 2014

– Vi har till exempel haft brist på förskollärare. Även vårdlärare till gymnasiet har vi haft problem med, säger Anders Käll, förvaltningschef för barn- och utbildning i Uppvidinge kommun.

För att klara av situationen har de fått hitta en annan lösning.

Annons

– Vi har fått använda oss av folk som uppnått pensionsålder så det är löst, vi måste se till att undervisningen drar igång och då blir det en sådan lösning och de är ju behöriga lärare, säger Anders Käll.

Hur känns det att göra en sådan här lösning?

– Det är klart att vi hellre skulle ha haft många sökande till tjänsterna, självklart, men det är ändå bra som det är, det är ingen panik, men vi måste på sikt förnya och få in andra personer som är yngre, säger Anders Käll.

Enligt pensionsmyndigheten kan man tidigast ta pension från 61 år, men har rätt att arbeta fram till 67. Om arbetsgivaren och personen är överens kan man fortsätta arbeta ännu längre. Rektorerna tillsätter tjänster själva till skolorna och i Alstermo har man fått göra på samma sätt.

– Jag saknar en förskollärare och en lärare till årskurs ett till sex, när de tjänsterna låg ute var det inga behöriga som sökte, säger Rolf Bonnevier rektor på Alstermoskolan och högstadiet i Älghult. Jag har en vikarie som förskollärare som har kommit in som egentligen är pensionär med har rätt behörighet, så det finns folk på tjänsterna, men bara temporärt. Den andra tjänsten kan jag omfördela så det fixar sig under en kortare period, men inte i längden. Så de tjänsterna får jag gå ut med igen.

På Lenhovdaskolan och högstadierna i Älghult och Åseda är alla tjänster tillsatta, men även på högstadiet i Åseda fylls ett vikariat med en pensionerad lärare och det finns ytterligare en som ville vara kvar lite längre.

Hur ska man få in yngre?

– Det är att gå ut och annonsera igen och se hur marknaden ser ut efter ett tag, det kan finnas sätt och förutsättningar om något halvår, ett år, så det får man försöka jobba med under tiden, säger Anders Käll.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons