Annons

Lin och bin i naturligt möte

Vad har lin och bin gemensamt? Kanske inte mycket mer än att de båda bidrar med naturprodukter. I slutet av biodlarmuseets säsong passade linodlare från Dädesjö på att lära sig mer om bina och dess historia med hjälp av experter från Älghult.
Älghult • Publicerad 22 augusti 2019
Yvonne Wilhelmsson guidade intresserade linodlare från Dädesjö i biodlarmuseet i Älghult.
Yvonne Wilhelmsson guidade intresserade linodlare från Dädesjö i biodlarmuseet i Älghult.Foto: Charlotte Stjernkvist

Det surrar i hallen på Biodlingsmuseet i Älghult. Några av museets egna bin, som vanligtvis bor i kuporna bakom huset hälsade torsdagens besökare välkomna. Det är Smålands Lincentrum från Dädesjö som tillsammans med SPF Dädesjö åkt till Älghult för att lära sig mer om bin och biodling.

– Vi brukar göra en längre resa varje år, men i år var det svårt att fylla en buss. Vi tog våra egna bilar och körde hit, säger Roland Johansson från Smålands Lincentrum.

Annons

Efter en fikapaus i trädgården påbörjade Yvonne Wilhelmsson guidningen. Det hela började med en liten berättelse om två kända biodlare: Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Viktoria.

– Kungen är biodlare och har sina bin på Solliden. Men om det är han som sköter om dem, det låter jag vara osagt, säger Yvonne Wilhelmsson.

Museet har olika rum som representerar olika tidsepoker, med bina som huvudpersoner. Det första rummet som besökarna kommer in i är Vasarummet. På Gustav Vasas regeringstid under tidigt 1500-tal fanns det många biodlare i Älghultstrakten. Detta fick kungen reda på genom sina fogdar och bestämde sig då för att lägga en extra skatt på Uppvidingeborna.

– Det blev en vaxskatt, de fick alltså skicka in extra mycket bivax till Gustav Vasa, berättar Yvonne Wilhelmsson.

Vidare till det andra rummet, med föremål och biodlingsredskap från Carl von Linnés 1700-tal berättade Yvonne Wilhelmsson vidare att Carl von Linnés mindre kända bror, Samuel Linnér också var biodlare.

– Han skrev ju en bok om det, utbrister en av besökarna.

– Jajamän, och den hänger där, säger Yvonne Wilhelmsson och pekar mot väggen.

– Men den är svårläst eftersom den är skriven på gammalsvenska, fortsätter hon.

Inne i köket finns en bikupa där besökarna kan se arbetet i kupan i realtid. Bina tar sig in och ut genom ett rör i väggen. Efter en rundvandring genom hela museet var linodlarna nöjda. De tyckte också att de hade lärt sig en hel del nytt.

– I allra högsta grad! Att utställningen var så omfattande, det hade jag aldrig trott. Man skulle behöva gå en runda till, säger Roland Johansson.

Birgitta Andersson och Rosa Johansson kikade ner i bikupan. Här kan de följa binas arbete i realtid.
Birgitta Andersson och Rosa Johansson kikade ner i bikupan. Här kan de följa binas arbete i realtid.Foto: Charlotte Stjernkvist
Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons