Annons

Många hushåll vill ha fiberanslutning

Många hushåll vill vara med och dra in fiber till sina fastigheter, när bredbandet nu byggs ut nordväst och nordöst om Åseda.
- Det har faktiskt blivit lite fler än vad vi hade räknat med, säger Anette Larsson på Uppcom.
Uppvidinge • Publicerad 13 oktober 2010

Kommunens IT-bolag Uppcom drar ut vad man kan kalla en huvudledning i riktning mot Ösjöbol respektive Massamåla. Till denna kan hushållen sedan ansluta sig.

Trots att det i?dag finns många som erbjuder mobila bredbandslösningar, har intresset varit stort för nedgrävd fiberkabel, som kanal ut i cyberrymden.

Annons

Men med tanke på att landsbygden är glest befolkad rör det sig trots detta inte om några stora siffror.

-?I Ösjöbol har man kommit längst, där finns ett byalag bildat som 14 hushåll är med i, berättar Anette Larsson.

Hon fortsätter:

-För Göljehult är ett byalagsbildande på gång och där ska 19 hushåll vara med.

När det gäller Massamåla har planeringen inte kommit lika långt.

- Läget är lite oklart där, men ett 50-tal hushåll har visat intresse. Men det är över ett stort område, det rör sig om någon mils avstånd, säger Anette Larsson.

Att utbyggnaden delvis ska skötas av ideella byalag, som tar hand om grävningen den sista biten fram till fastigheterna, var en förutsättning för att Uppcom skulle beviljas statligt bidrag. Totalt har man fått 1,8 miljoner i projektstöd, och från kommunens egen kassa plockas 600 000 kronor fram.

När Uppvidinge kommun började bygga ut bredbandsnätet i kommunen använde man sig av ADSL-teknik. Det innebar att telestationerna på kommunens bekostnad försågs med ADSL-teknik och att hushållen den vägen kunde få snabb datauppkoppling. På sikt är det dock en lösning som kan försvinna.

-På sikt ska alla små telestationer bort, men Telia har lovat oss att de stationer som har ADSL ska få vara kvar längst, säger Anette Larsson.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons