Annons

Nu annonserar man efter ny arrendator

Uppvidinge kommun söker en ny jordbruksarrendator till Hovgård. Flera intressenter finns men nu görs också en annonsering.
Uppvidinge • Publicerad 6 december 2011

Hovgård ägs av Uppvidinge kommun och är för närvarande den största fastigheten i kommunen. Hovgård har funnits sedan 1200-talet och köptes 1939 av dåvarande Älghults kommun. Två gårdar i Marskog ingick i köpet. Mangårdsbyggnaden hade brunnit ned året innan och glasbruket var nedlagt drygt tio år tidigare. Vid kommunsammanslagningen 1971 följde Hovgård med i den nya Uppvidinge kommun.

Sedan drygt tio år tillbaka är det Joakim Gustafsson och hans familj som har arrenderat jordbruket och bott på Hovgård. Dessförinnan var det hans föräldrar som hade arrendet från 1959 och framåt och de bor fortfarande kvar på gården. Arrendet löper ut i mars nästa år och Joakim Gustafsson har nu aviserat att han inte längre vill förlänga arrendet. Han har till för drygt två år sedan haft mjölkkor och åren efter det köttdjur men tänker nu avveckla även detta.

Annons

Kommunen letar därför efter en ny jordbruksarrendator. Arrendet omfattar cirka 22 hektar åker och ungefär lika mycket betesmark plus gårdsbyggnaderna.

-Vi har flera intressenter redan nu men räknar med att det dyker upp fler, säger Thorsten Zaar, som är kontaktperson i annonsen som kommunen har gått ut med.

Hovgård har 1 150 hektar produktiv skogsmark. Thorsten Zaar är förvaltare för denna, ett uppdrag som Södra Skogsägarna tidigare har haft. Skogsmarken omfattas inte av det nu utannonserade jordbruksarrendet.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons