Annons

Nu öppnar ny butik: ”Det var dags att göra något”

Den nya Handelsboden mixar presenter, second hand och inredning. Också godis och krukväxter fyller hyllorna i den gamla Konsumlokalen, som stått tom i nära två decennier.
– Just nu har jag tagit in allt möjligt just för att se vad man är intresserad av. Det ska finnas ett litet sortiment av mycket i butiken, säger Catharina Bjurenäs, affärsinnehavare.
Sävsjöström • Publicerad 25 januari 2024 • Uppdaterad 26 januari 2024
Sävsjöströmsbon Catharina Bjurenäs tyckte det var dags att använda den före detta Konsumlokalen igen, som stått tom i nästan 20 år. Hon öppnar Handelsboden med fokus på presenter, växter, godis och heminredning. Hon kommer även ha loppis i butiken.
Sävsjöströmsbon Catharina Bjurenäs tyckte det var dags att använda den före detta Konsumlokalen igen, som stått tom i nästan 20 år. Hon öppnar Handelsboden med fokus på presenter, växter, godis och heminredning. Hon kommer även ha loppis i butiken.Foto: Annika Niquet

Affärsinnehavaren Catharina Bjurenäs har i flera år gått och ruvat på idén att starta något i butiksväg.

– Jag har kikat på lokaler och olika saker, men inte riktigt hittat något. Men så såg jag den här lokalen som stått tom länge och tänkte att nu är det dags att göra något här.

Annons

För många lokalbor är affären känd som Konsumlokalen, som stängde för nära 20 år sedan. Fredagen den 26 januari öppnar den nya Handelsboden för de första kunderna. Eftersom det är invigning blir det lite extra trevligt uppger Catharina.

–Jag bjuder på fika och godis från det jag säljer, och de som handlar får en liten present. Sedan lottar jag ut ett par lyktor som jag också har i sortimentet.

På Instagramkontot handelsboden_savsjostrom har det gått att delta i utlottningen av lyktorna. Redan i oktober postade Catharina det första inlägget och avslöjade att det är spännande grejer på gång. Hittills har det varit lite sparsmakat med inlägg av just sortimentet för att hålla det lite hemligt intill öppnandet, men i mån av tid ska det mer eller mindre dagligen läggas upp innehåll som är kopplat till butiken, uppger Catharina.

Presentartiklar, heminredning, doftljus och doftsprayer, växter, även krukväxtarrangemang i presentförpackning, lyxigt godis, teer, kaffe, textilier och mycket mer står uppställt i hyllorna.

– Jag brinner starkt för blommor, second hand och inredning. Intresset för loppis har jag haft sedan jag var liten. Och inredningsintresset kom när jag själv flyttade hemifrån, då gick jag i affärer för att mixa och få det att matcha hemma.

På vindsvåningen är det förberett för loppis. Även ett av rummen på bottenplan är avsett för second hand, både kläder, möbler och pynt. Handelsboden kommer hålla öppet tre dagar i veckan. Söndagar är det tänkt att loppisdelen ska få lite extra handpåläggning.

– Då blir det att jag pimpar lite extra, och det är tänkt att jag ska satsa ännu mer på loppis och second hand framöver eftersom det är på tapeten med återbruk och miljövänligt.

Catharina piffar och förbereder inför öppningsdagen. Bredvid kassan är det redan uppdukat för en av årets stora konsumtionsdagar - Alla hjärtans dag, som stundar runt hörnet.

– Det går att komma in och köpa en present här, till någon man tycker om eller till sig själv, säger Catharina Bjurenäs.

Eftersom fredagar är en av de tre öppetdagarna finns en åtanke för de som bor nära, uppger Catharina Bjurenäs.

Annons

– För de som bor i byn, och det finns ju en del barn här med, ska det gå att köpa med sig lite godis hem, ja, det får man ju såklart göra även om man bor längre bort också, säger Catharina och skrattar.

Till sommaren finns planer på ett kafé med uteservering.

bild 1/2
På vindsvåningen finns en loppis som tillhör Handelsboden.
Handelsboden i Sävsjöström intar den före detta Konsumlokalen.
På vindsvåningen finns en loppis som tillhör Handelsboden.
Handelsboden i Sävsjöström intar den före detta Konsumlokalen.
Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons