Annons

Ny bordläggning av vindkraftsparker

Vindparkerna Berg, Älmedal och Åshult var på nytt uppe till diskussion i kommunstyrelsen i Uppvidinge. Men även den här gången blev beslutet en bordläggning till efter valet. Det blev också avslag för det dokument som ska bestämma hur stor vindkraftsutbyggnad kommunen ska ha.
Uppvidinge • Publicerad 12 juni 2014
Foto: 

Sedan länge finns ett underlag som tagits fram för principdiskussion om vindkraften i Uppvidinge för att kommunfullmäktige ska ta ställning till om vindkraften ska byggas ut så mycket i kommunen att det motsvarar en 500 megawatt kraftledning. Förra gången förslaget var uppe för diskussion blev det återremiss. Kent Helgesson (MP) ville att vindkraftsbranschens parter skulle yttra sig över föreningen Vi:s förslag till utbyggnad av vindkraften.

Sådana har kommit in, men Kent Helgesson var inte nöjd med svaren och när förslaget nu igen var uppe för beslut i kommunstyrelsen yrkade han på en ny återremiss för att branschen skulle yttra sig igen och med mer till-mötesgående svar. Social- demokraterna yrkade avslag på hela förslaget och Kent Helgesson valde då att ansluta sig till det. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Åke Carlson (C) går ärendet därmed inte vidare till kommunfullmäktige för beslut. Däremot kan frågan lyftas på nytt av kommunfullmäktiges ordförande, Ingrid Hugosson (C), men det är inte klart om det blir så.

Annons

Vindkraftsparkerna Älme-dal, Berg och Åshult bordlades vid förra kommunstyrelsemötet men togs nu upp igen. Det blev också denna gång ett beslut om bordläggning till efter valet. Åke Carlson är fortsatt övertygad om att det därför inte blir någon vindkraftsutbyggnad i Uppvidinge. Enligt honom vill Svenska Kraftnät ha en bindande beställning före den 1 december om bolaget ska investera i den kraftledning som behöver byggas, och den nya kommunstyrelsen efter valet börjar först i januari. Väntar man med att söka till nästa omgång, 2020, har miljötillståndet för Tvinneshedaparken, där det är planerat cirka 50 verk, blivit för gammalt.

– I?praktiken innebär det att Svenska Kraftnät måste göra investeringen själva och vänta in miljötillstånden, men det tror jag inte de gör om inte kommunen tagit beslut, säger Åke Carlson. Jag tycker det är djupt olyckligt, vi har haft vår chans och tackat nej.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons