Annons

Ny vända för Uppvidinge kommuns översiktsplan

Det kan dröja en bit in på nästa år innan Uppvidinge kommuns nya översiktsplan med tillägget om vindkraft kan börja tillämpas. En utställning av planen har nyligen avslutats. Nu ska den ställas ut på nytt.
Uppvidinge • Publicerad 6 oktober 2010
Plan dröjer.
Plan dröjer.Foto: 

Enligt planerna skulle översiktsplanen och tillägget om vindkraft ha varit klar i somras. Under två månader i sommar har den visats på utställning. Samtidigt har länsstyrelsen fått förslaget för granskning och har kommit med en del synpunkter. Länsstyrelsen vill att det tematiska tillägget om vindkraft ska arbetas in i översiktsplanen. Efter att detta har gjorts har kommunstyrelsen bestämt att den ska ställas ut igen under hösten för att medborgarna ska få en ny möjlighet att yttra sig.

Beslutet om vindkraftsplanen togs av kommunfullmäktige i december 2009 och planen fungerar idag som utgångspunkt för planeringen av vindkraft, även om den inte vunnit laga kraft.

Annons

Föreningen Vindkraft i Uppvidinge har tidigare överklagat vindkraftsplanen och vill ha den omarbetad. Förvaltningsrätten i Växjö har avvisat överklagandet eftersom en förening, om den inte äger fast egendom i kommunen, inte kan överklaga. Däremot har de två personer som undertecknat skrivelsen rätt att överklaga eftersom de äger fastigheter i kommunen. Kommunen har yttrat sig och tycker att det är tydligt att de personer som undertecknat överklagandet företräder föreningen. Något överklagande från dem som privatpersoner har inte inkommit och därför bör inte förvaltningsrätten pröva detta, skriver kommunalrådet Åke Carlson (c) i svaret till förvaltningsrätten.

Den omarbetade översiktsplanen kommer nu att ställas ut på nytt under två månader. En ny utställning plus en eventuell ny prövning av förvaltningsrätten gör att det kan dröja en bit in på nästa år innan översiktsplanen kan börja tillämpas.

– En förhoppning är att ha den klar i samband med årsskiftet, säger kommunchef Pär-Olof Ekelund.

Fram till dess får kommunen jobba utefter den gamla planen från 1991.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons