Annons

Nya hot om vite

850 000 kronor. Så mycket kan Uppvidinge kommun tvingas betala i vite om de inte har åtgärdat en rad brister på skolor runt om i kommunen senast den 15 november i år.
Uppvidinge kommun • Publicerad 14 april 2019

Kommunen måste åtgärda brister inom skolan, annars hotar ett vite på 850 000 kronor.
Kommunen måste åtgärda brister inom skolan, annars hotar ett vite på 850 000 kronor.Foto: Charlotte Stjernkvist

Skolinspektionen har gjort flera återbesök på Uppvidinge kommuns skolverksamheter. Myndigheten skulle kontrollera så att kommunen har åtgärdat brister som de hittade vid sin tillsyn under höstterminen 2017. Den 19 december 2017 beslutade Skolinspektionen att det fanns brister på flera skolverksamheter i kommunen. Kommunen lämnade sedan en redovisning till Skolinspektionen den 17 oktober 2018 för att visa vad de hade åtgärdat. Den 30 och 31 januari i år gjorde Skolinspektionen ett uppföljningsbesök på skolorna. Det visade sig att allt inte var åtgärdat och att kommunen har mer att kämpa med.

Annons

Det rör gymnasieskolan, ett fritidshem, förskola, förskoleklasser och grundskolan samt grundsärskolan. Vilka specifika skolor det rör framkommer inte i besluten som blev offentliga den tionde april i år.

Skolinspektionen hotar om vite på 170 000 kronor vardera för de olika verksamheterna, totalt 850 000 kronor. Samtliga åtgärder måste vara rapporterade till Skolinspektionen senast den 15 november i år.

Det handlar bland annat om att elever som behöver studiehandledning på sitt modersmål inte alltid får det. Där emot har kommunen lyckats att erbjuda undervisning på modersmålet till de elever som har rätt till det men alltså inte till de som behöver det.

– Det man har behov av måste man få. Men är det brist på personal är det svårt för oss alla att nå hela vägen, säger Jan Wernström (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Bland de kvarstående bristerna saknas det att huvudmannen följer upp resultat inom utbildningen och dokumenterar denna uppföljning. Vissa nödvändiga utvecklingsåtgärder genomförs inte heller. När det gäller fritidshemmen så måste kommunen se till så att personalen har möjlighet till kompetensutveckling för att de ska kunna genomföra ett bra jobb.

Kommer ni lyckas åtgärda problemen fram till den 15 november?

– Det är vår tro. Vi jobbar på frenetiskt och har duktig personal, säger Jan Wernström, och fortsätter:

– Vi har faktiskt både fått uppskov från Skolinspektionen som också sänkt viteshoten, och det tycker vi äntligen visar på positiva besked, säger Jan Wernström.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons