Annons

Nytt projekt ska lyfta undervisningen

Samsyn kring bedömning, kollegialt lärande och digitala verktyg. Det ska engelskalärarna i kommunen träffas och diskutera i ett nytt projekt till hösten.
Uppvidinge • Publicerad 18 juni 2014
Caroline Wreinert är ansvarig lärare för projektet­.Bron över Badebodaån, som förbinder de båda planerna, blev färdig i helgen.
Caroline Wreinert är ansvarig lärare för projektet­.Bron över Badebodaån, som förbinder de båda planerna, blev färdig i helgen.Foto: Dick Kardell

– Tanken är att alla lärare­ som undervisar i engelska i grundskolan ska vara med i projektet, säger Caroline Wreinert som är ansvarig lärare för projektet.­

Tidigare har matematiklyftet genomförts i kommunen. Det är ett statligt projekt för fortbildning av lärare inom matematik som går ut på att stärka kvaliteten i under­visningen och på så sätt öka elevernas kunskaper. Nu är det engelskans tur, men den här gången står kommunen själv för projektet.

Annons

– Tanken är att det ska bli kollegialt lärande där lärarna lär sig av varandra och att det blir mer lik­värdig engelskundervisning skolorna emellan, säger Roger Wisberg, utvecklingsledare, Upp­vidinge kommun.

Barn- och utbildningsnämnden har lagt undan 100?000 kronor till projektet och i höstas började läraren Caroline Wreinert att arbeta med det.

– Jag har skickat ut och frågat vad lärarna är intresserade av att fortbilda sig i och med hjälp av deras feedback har jag kommit fram till olika punkter, säger Caroline Wreinert.

De punkter som främst kommer arbetas med är samsyn kring bedömning som betygsättning, kollegialt lärande eller erfaren­hetsutbyte och digitala verktyg hur de används och kan användas. Projektet drar igång till hösten och hittills är sex träffar inbokade.

– Tanken är att bygga en bank med material som tips på övningar och prov som man kan ta hjälp av, säger Caroline Wreinert. I lågstadiet kommer det fokuseras på att få in engelska som en naturlig del i undervisningen, man kan säga att man duschar eleverna i engelska som till exempel ta veckomatsedeln på engelska eller säga god morgon och hejdå­ på engelska.

Projektet ska hålla på hela nästa läsår, men det finns planer att även fortsätta efter det.

– Bara för att vi satsar detta året innebär inte att vi lägger ner sen, utan en liten grupp på ungefär på sju lärare kommer arbeta­ vidare efteråt, säger Caroline­ Wreinert.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons