Annons

Politikers ”hets” inget fall för JK

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot den tidigare SD politikern Tommy Granfelt i Uppvidinge. Hans uttalande på Facebook betraktas inte som hets mot folkgrupp eftersom Facebook saknar utgivningsbevis.
Uppvidinge • Publicerad 19 augusti 2014

Som Smålandsposten tidigare rapporterat, skrev Tommy Granfelt för cirka tre veckor sedan på Facebook följande: ”Köpte nyss en AK 47:a, utifall att en svarting angriper mig när jag inte är förberedd. Det KAN hända, med Migrationsverkets skyddslingar i närheten...”. En vänsterpartist i kommunen kände sig kränkt av uttalandet och gjorde en polisanmälan som sedan överlämnades till Justitiekanslern för bedömning.

JK skriver i sitt beslut att det inte ankommer på Justitiekanslern som åklagare på tryck- och yttrandefrihetens område att ta ställning till vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av innehållet på Facebook, eftersom www.facebook.com saknar utgivningsbevis.

Publiceringarna på Smålandspostens och Dagens Nyheters hemsidor omfattas däremot av Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Men JK skriver att eftersom ”publiceringarna avser citat inom ramen för artiklar av tydligt nyhetsförmedlande karaktär ? kan dessa publiceringar inte anses innefatta något yttrandefrihetsbrott”.

Magnus Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons