Annons

Restaureringen efter raset i Badebodaån dröjer

Stensättningen vid Badebodaån som rasade i våras har efter fyra månader ännu inte åtgärdats. Restaureringen lär dröja eftersom meningarna är delade om vem som ska stå för arbetet och kostnaden.
Uppvidinge • Publicerad 18 augusti 2014
Det tvistas om vem som ska åtgärda stensättningen efter raset.
Det tvistas om vem som ska åtgärda stensättningen efter raset.Foto: Lillian Petrovski

Det var i slutet av april som en del av stensättningen i ån intill blomsterhandeln i Åseda gav vika. Stora stenblock rasade ned i ån tillsammans med jord och grus. Både fastighetsägaren och personal från kommunen var på plats för att inspektera skadorna, men sedan dess har inget hänt.

Leif Lindwall, som äger hyresfastigheten där blomsterhandeln ligger, säger att han väntar på att kommunen ska ta kontakt med honom i frågan. Han anser att det är kommunens sak att åtgärda muren efter raset.

Annons

– Det må vara så att muren ligger på min fastighet, men det är inte jag som har byggt den och eftersom vattnet måste vara orsaken tycker jag det är kommunens sak att återställa muren, och inte bara på min mark utan också på andra sidan bron.

Uppfattningarna går isär om vem som har ansvaret för att återställa skadorna och enligt Leif Lindwall kan det komma att bli en tvistefråga. Från kommunens sida anser man sig ha varit tydlig med att tala om att kommunen inte har ansvaret eftersom muren ligger på privat fastighet.

För blomsterhandeln har raset inneburit en hel del merarbete eftersom de använde gången mellan ån och fastigheten för att förflytta jord och växter från baksidan till butikens framsida. Anna Engdahl, som är delägare i butiken, är också orolig för vad en vinter med snö, tjäle och tjällossning kan innebära.

– Självklart är det inte bra med tanke på vintern, säger Leif Lindwall. Men det är inget litet problem att åtgärda.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons