Annons

Riktlinjerna kring frågestund ses över

Kommunfullmäktiges ordförande i Uppvidinge, Ingrid Hugosson (C) fick nyligen frågan om det finns någon policy för hur förtroendevalda i kommunen ska uppträda.
I tisdags var frågan uppe i kommunfullmäktige.
Uppvidinge • Publicerad 28 augusti 2014

Det var partikollegan Per Ragnarsson, som ville få en diskussion i kommunfullmäktige och därför skrev en interpellation. Bakgrunden var ett antal händelser runt om i landet där förtroendevalda gjort mindre lämpliga uttalanden.

– Politik är inte en lek, sade Per Ragnarsson. Det gäller att tänka efter före hur vi använder sociala medier, att skylla på något i efterhand hjälper inte.

Annons

Någon policy för hur man ska uppträda finns inte, sade Ingrid Hugosson. Däremot finns dokumentet Uppvidinge kommuns gemensamma värdegrund, som antagits av kommunfullmäktige 2013. Under punkten Tolerans anges att man ska bemöta varandra med respekt och förståelse oavsett idéer och synsätt. Det står också att det är de enskilda partiernas ansvar att informera om att dokumentet finns.

Per Ragnarsson frågade också om det finns riktlinjer för hur allmänheten ska uppträda under allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige. Ingrid Hugosson svarade att det inte finns skrivna regler men däremot oskrivna som innebär att personerna ska uppföra sig på ett sådant sätt att demokratin respekteras. ”När man beträder talarstolen, antingen som ledamot eller frågeställare ska man naturligtvis uppträda värdigt, respektfullt och i nyktert tillstånd, samt med ett vårdat språk”, blev svaret.

Ett arbete har påbörjats där man går igenom arbetsordningen och där kommer regler och riktlinjer kring allmänhetens frågestund att ses över, berättade hon.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons