Annons

Sandladans mark ska nu saneras

Området runt den gamla Sandladan i Nottebäck ska nu saneras.
Uppvidinge • Publicerad 14 oktober 2010

Det är Svevia (före detta Vägverket) som äger fas­tigheten. Svevia har tagit initiativet till en genomgång av miljön vid sandladan, för att klarlägga om den verksamhet man bedrev när man lagerhöll sand och saltblandad sand, har skadat miljön.

Uppdraget att genomföra undersökningen har gått till Sweco Environment, som funnit att det finns alifater i en mängd som överskrider Naturvårdsverkets generella riktlinjer. Däremot fanns varken metaller eller klorid, vilket det skulle ha kunnat göra med tanke på den verksamhet som bedrivits där.

Annons

Den mark som förorenats av alifater kommer nu att grävas bort och transporteras till en godkänd behandlingsanläggning. Arbetet ska ske under hösten. Alifater är en samlande beteckning för de alifatiska kolvätena metan, etan, propan och butan som ingår i bland annat mineralolja.

Det är Sakab i Kumla som ska utföra saneringen.

Sandladan hyrs i dag ut till Uppvidinge Återvinning som lagerför och bearbetar metallskrot.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons