Annons

Skolinspektionen kräver förbättringar på friskola

Älghults friskola måste rätta till brister i elevers rätt till särskilt stöd. Det kräver Skolinspektionen som har gjort en utredning efter en anmälan.
Uppvidinge • Publicerad 15 mars 2012
Älghults friskola får krav på att före 20 maj redovisa för Skolinspektionen vilka åtgärder som har gjorts.
Älghults friskola får krav på att före 20 maj redovisa för Skolinspektionen vilka åtgärder som har gjorts.Foto: 

Skolinspektionen fick i november förra året en anmälan från en förälder till en elev på skolan. Eleven, som bedöms ha ett socialt stödbehov, har bland annat uppträtt störande i klassrummet och fått utbrott som riktat sig mot lärare och rektor, men däremot inte mot andra elever. Det är framför allt när eleven har utvisats ur klassrummet som problem uppstått.

Mamman har bett skolan att upprätta en handlingsplan över dessa situationer för att förhindra att de uppstår.

Annons

Älghults friskola, som när eleven började på skolan inte visste något om behovet av stöd, anser att skolan har gjort anpassningar till elevens stödbehov. Lärare ska ha gjort observationer av elevens beteende och personlighet och dessa observationer har diskuterats vid konferenser i lärarlaget en gång i veckan. Klassen där eleven har gått fick också en resurslärare som närvarade sju, åtta gånger i veckan och även psykolog har varit inkopplad.

Skolinspektionens ut­­redning har visat att eleven har ett socialt stödbehov och därför borde skolan ha gjort en utredning. Att lärare observerat eleven anses inte vara en utredning. Skolinspektionen tycker dessutom att det är anmärkningsvärt att skolan inte utarbetat något åtgärdsprogram för elevens stödbehov. I stället har skolan fortsatt att utvisa eleven från klassrummet trots att det visat sig att eleven inte klarat av att hantera det.

Älghults friskola får nu krav på att före 20 maj redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som har gjorts för att elevers rätt till särskilt stöd tillgodoses. I det ingår att rektorn ska besluta om åtgärdsprogram och senare följa upp och utvärdera de insatta stödåtgärderna.

Skolan har däremot följt bestämmelserna när det gäller information och i samarbetet mellan skolan och hemmet i det aktuella ärendet.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons