Annons

Skolkostnaderna ska utredas

Skolans budget i Uppvidinge är hårt ansträngd och barn- och utbildningsnämnden räknar med ett underskott på 6 miljoner kronor i år.
– Det ser bekymmersamt ut, säger nämndens ordförande, Torbjörn Gustafsson (C).
Uppvidinge • Publicerad 18 december 2013

För två år sedan gjordes en genomlysning av kostnaderna för gymnasieskolan, nu är det dags för en ny sådan.

Gymnasieskolan kan tillskrivas en del av det beräknade underskottet för barn- och utbildningsnämnden, nästan 4 miljoner kronor. Enligt Torbjörn Gustafsson beror det bland annat på att ersättningen till kommunerna sänktes när den nya läroplanen för gymnasiet, GY 2011, kom. Det ansågs då att gymnasiet skulle bli billigare men det har visat sig bli motsatsen, gymnasieskolan har fått ökade kostnader. Regeringen har därför återsatt pengarna, men det är pengar som Uppvidinge kommun ännu inte fått del av.

Annons

Socialnämnden, som också räknar med ett minst lika stort underskott som skolan, äskade förra veckan om en utökad ram i budget för 2014. Barn- och utbildningsnämnden har inga sådana planer.

– Vi har fört fram att de pengar som regeringen har sagt att man ska tillföra kommunerna för skolan dem vill vi ha.

Uppvidinge gymnasieskola har praktiska yrkesinriktade utbildningar som är dyra, men de interkommunala ersättningarna har också ökat och många elever som väljer att studera på andra gymnasier väljer utbildningar som är dyra.

När man tidigare jämfört Uppvidinge gymnasieskola med andra har man gjort jämförelser med kommuner med samma inkomstläge och samma befolkningsmängd. Men eftersom det inte bara är den ursprungliga befolkningen utan också människor som bara vistas i kommunen en kortare tid, fungerar inte det genomsnittliga sättet att se på det, säger Torbjörn Gustafsson.

Det är samma situation för grundskolan, och även inom förskolan, där man nu saknar en avdelning för att man ska kunna tillgodose barnomsorg inom de fyra månader som lagen föreskriver.

Torbjörn Gustafsson tror därför att man måste ha en mer flexibel budget.

– Om man får 800 elever i grundskolan eller 950 är det svårt att budgetera för det 1,5 år i förväg.

Torbjörn Gustafsson anser därför att man måste ha full ersättning från Migrationsverket för barn i skola och förskola.

Uppvidinges kommunalråd, Åke Carlson (C), är medveten om att skolan behöver mer pengar men säger att utredningen ska visa om det är mer pengar skolan ska ha eller om det är verksamheten som ska förändras.

– Vi vill inte göra något hastigt och oöverlagt och det handlar inte om några drastiska nedskärningar.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons