Annons

Statliga pengar till yrkesutbildning

Vård och omsorg är högt prioriterat nu när Uppvidinge kommun får 825 000 kronor av Skolverket i stadsbidrag. Pengar som ska gå till yrkesinriktad och viss teoretisk vuxenutbildning på gymnasial nivå.
Uppvidinge • Publicerad 8 februari 2014

Pengarna motsvarar 16,5 platser och som det ser ut just nu ska de fördelas inom tre olika områden, nämligen vård och omsorg, industriteknik och bygg och anläggning. Tanken är att platserna ska nå de grupper som inte har gymnasieutbildning, eller har en gymnasial yrkesutbildning som behöver kompletteras. Det för att undvika brist på arbetskraft med yrkesutbildning.

– Det känns bra att vi får det och det behövs, vi har mycket folk inne idag som läser på gymnasial vuxenutbildning, så det är ju en del av detta, säger Anders Käll, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Uppvidinge kommun.

Annons

Från början ansökte kommunen om 25 platser men får nu nöja sig med 16,5 platser som de blev tilldelade av Skolverket. Just nu studerar runt 120 stycken på kommunal vuxenutbildning, så Uppvidinge har tidigare också fått platser tilldelade och Anders Käll beskriver det som ett rullande schema.

– Vi söker varje år, och har fått varje år vi sökt, men vi har ju fått mindre platser än vi sökte, så de drar ju alltid ner lite, säger Anders Käll.

Vård- och omsorg är det område man sökte mest stadsbidrag till från början, men hur fördelningen kommer bli i de olika områdena är inte klart just nu, utan det blir behovet som styr.

– Det är ju upp till rektorn på gymnasieskolan att prioritera sen och se var han vill lägga de 16,5 platserna, säger Anders Käll.

– Det är poäng man läser, så det beror på hur snabbt man läser poängen, så det är lite svårt att säga hur lång tid det tar, men ett halvår till ett år, sen är ju tanken att man ska kunna komma ut och få ett jobb. säger Anders Käll.

Dick Kardell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons