Annons

Systembolaget i Åseda bäst i landet på ålderskontroll

Systembolaget i Åseda är en av de bästa butikerna i landet på att begära legitimation. Vid halvårsskiftet hade butiken uppnått målet att begära legitimation i 100 procent av testköpen under fyra och ett halvt år i sträck.
Uppvidinge • Publicerad 13 juli 2012

Ålderskontroll är en viktig del av företagets ansvarsfulla alkoholförsäljning. Därför får alla som ser ut att vara under 25 år visa legitimation. Försäljning sker inte till den som är alkoholpåverkad och inte heller när det finns risk för langning. Under 2011 begärde Systembolagets alla butiker legitimation i 94 procent av de ungefär 5 600 testköp som genomfördes, av kunder mellan 20 och år.

– Det slarvas inte någonstans. Alla våra butiker har över 90-procentig koll, men vi är inte nöjda förrän alla butiker är 100-procentiga. Ju större butiken är där, desto fler kunder, vilket gör det till en större utmaning, säger Lennart Agén på Systembolaget.

Annons

I topp placerade sig Åseda, med ålderskontroll vid varje testköp. Det medför att butiken ligger på tredje plats bland de olika systembolagsbutikerna i landet.

Butikschef Jane Johansson säger att ålderskontrollen alltid måste vara en viktig del av kundmötet. Det måste säkras varje dag och för varje kund.

David Alin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons