Annons

Taxeringsvärdena på villor har sjunkit mest i landet

Många villaägare i Uppvidinge blev säkert förvånade när förslagen till de nya taxeringsvärdena skickades ut från Skatteverket för en tid sedan. I Uppvidinge har taxeringsvärdena för villor sjunkit kraftigt, på kommunnivå är det största sänkningen i landet.
Uppvidinge • Publicerad 21 november 2014

Taxeringsvärdena för småhus i Uppvidinge kommun har i genomsnitt sjunkit med 18 procent sedan den senaste taxeringen 2012. Det är störst sänkning i landet.

De nya taxeringsvärdena är baserade på försäljningspriserna på fastighetsmarknaden under 2011 - 2013. Skatteverket räknar ut genomsnittliga värdenivåer för småhus efter de försäljningar som har gjorts i området under de här åren. Taxeringsvärdet på en fastighet ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter.

Annons

– Det ska då handla om representativa köp, det vill säga de ska ha varit ute till försäljning på den öppna marknaden, säger Monica Gyllerup, fastighetshandläggare på Skatteverket. Hon har sett en sänkning av taxeringsvärdena i Uppvidinge de senaste tre åren.

I Uppvidinge är det till exempel bara en procent av villorna som når upp till 968 000 kronor i taxeringvärde, som är brytpunkten för det fasta maxbeloppet för kommunal fastighetstaxering vid fastighetstaxeringen 2015.

Fastighetsmäklaren Johan Florå på Svensk Fastighetsförmedling i Åseda säger att det har varit ett lågt utbud på försäljning av villor i Uppvidinge men att han märkt en förbättring i år jämfört med förra året. Han har också märkt att priserna har gått ner sedan toppåren 2007-2008 men säger att det är flera faktorer som spelar in och som kan påverka att taxeringsvärdena sjunker.

– Om det är en trög marknad kanske de med ett lite bättre hus väntar med att sälja till marknaden är bättre, det kan innebära att det under en period blir fler billigare som säljs.

Detta får en påverkan när Skatteverket räknar ett genomsnitt på försäljningar som har gjorts i området.

Arbetsmarknadsläget spelar en stor roll och något som också påverkat är vindkraftsdebatten, tror Johan Florå. Han har haft ett antal fastighetsägare som har sålt på grund av vindkraften, främst utländska medborgare med fritidshus i kommunen.– Det är alltid svårare att sälja en fastighet om du inte vet hur du påverkas av en utbyggnad, det är bättre med facit i hand.

Swedbanks Fastighetsbyrå har inte märkt någon prisnedgång på villor i Uppvidinge och Jonas Magnusson, franchisetagare för fastighetsbyrån, kan konstatera att försäljningen är ungefär som tidigare år.

– Möjligen kan det vara en nedgång tidigare år som påverkat taxeringsvärdet.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons