Tyska kaféägare trivs bra i djupa Småland
Mellan boningshuset och den lada som numera är bland annat kafé, går fyra hästar omkring i en hage. Den sluttar svagt ned mot den närbelägna sjön och pryds av vitsippor och nyutslagna björkar.
Ja, mycket vackrare än så kan det småländska landskapet inte bli. Inte så konstigt då att Rotraud och Peter Bursian låter smått lyriska då de under promenaden bort till kaféet berättar hur väl de funnit sig till rätta.
På gården finns inte bara hästar utan också får, närmare bestämt fem, sex tackor och en bagge.
– Vi får ett tiotal lamm varje år som vi kan slakta framåt hösten. Det är ett oerhört gott kött, förklarar Peter Bursian.
Det är dock varken med hästar eller får i hagen som paret Bursian lockar dem som tänkt sig att delta i Natur & Kulturrundan kommande helg. Nej, det som utlovas på Juven- gården är en utställning av träskulpturer och servering.
Det är Peter Bursian som skulpterar i trä.
– Här inne står jag på vintern. När jag fått upp värmen och satt på lite fin musik så kan jag stå här och jobba hur länge som helst, förklarar han när han visar runt.
Kaféverksamheten har Peter och Rotraud Bursian drivit i fem år. Det är framförallt under sommar- månaderna som besökarna hittar dit.
– Man måste säga att vi har gott om besökare under sommaren. Det är faktiskt fullt upp för oss att göra, förklarar Rotraud Bursian.
Lagom är bäst, skulle besökarna bli för många skulle det vara svårt att hålla fast vid utgångspunkten att allt som serveras ska vara tillagat från grunden. Inga halv- eller helfabrikat finns i det som lämnar köket.
– Vi har bestämt att vi inte ska ta emot hela bussällskap på 50–60 personer, för då skulle vi inte klara av att laga all maten och baka allt brödet själva. Vi nöjer oss med mindre sällskap på så där 25 personer och får ta emot ganska många sådana. Företag, kommunen och privata sällskap kommer hit, förklarar Rotraud Bursian.
Juvengården är en av 25 besöksmål i Natur & Kulturrundan under helgen. Det är Offensiva Åsedas landsbygdsgrupp som står bakom arrangemanget som i år anordnas för elfte gången.