Annons

Uppvidinge överklagar kameraövervakning

Uppvidinge kommun ger inte upp kampen om att få kameraövervaka parkeringen vid kommunhuset i Åseda. Överklagar till kammarrätten.
Uppvidinge • Publicerad 7 juni 2014

Kommunen fick tidigare i år tillstånd av länsstyrelsen att kameraövervaka bilparkeringen intill kommunhuset i Åseda. Datainspektionen överklagade eftersom man ansåg att en kameraövervakning kan bli integritetskränkande och att kommunen för att få ett sådant tillstånd måste visa att området är särskilt brottsutsatt. Kommunens bilar har flera gånger utsatts för skadegörelse men polisanmälan har, enligt Datainspektionen, bara gjorts en gång.

Förvaltningsrätten har nu beslutat att kommunen får sätta upp en kamera, men däremot inte göra några inspelningar. Det innebär att personal måste sitta och övervaka, det går inte heller i efterhand att kontrollera vad som har hänt på området.

Annons

– En kamera skulle visserligen ha ett avskräckande syfte, tror Anders Wikander, som är beredskapssamordnare på kommunen, men det hela faller ju eftersom vi behöver se vad som händer på nätterna.

Uppvidinge kommun är inte nöjd med förvaltningsrättens dom och har därför överklagat beslutet till kammarrätten.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons