Annons

Uppvidingepolitiker: ”Har inte frågat eleverna vad de tycker”

Nedläggningen av de nationella programmen på Uppvidinge gymnasieskola överklagades.
Nu ska protesterande Frida Sundqvist Hall (LPo) strida för skolan i en muntlig förhandling i förvaltningsrätten.
Åseda • Publicerad 26 maj 2020
Frida Sundqvist Hall ska strida för gymnasieskolan i förvaltningsrätten.
Frida Sundqvist Hall ska strida för gymnasieskolan i förvaltningsrätten.Foto: Annika Niquet

När det stod klart att det inte blir några nationella program på Uppvidinge gymnasieskola till hösten, överklagade Frida Sundqvist Hall (LPo), Kent Helgesson (LPo), Sadiq Sahal (C) och Robert Fredriksson (SD) beslutet.

Nu har Frida Sundqvist Hall kallats till en muntlig förhandling i förvaltningsrätten, där beslutet ska laglighetsprövas.

Annons

– Det är dels hur underlaget har beretts inför kommunfullmäktige som är undermåligt, anser vi. Men eleverna har också rätt att fullfölja sina utbildningar, därför vill vi pröva beslutet och överklagade till förvaltningsrätten, säger hon.

Frida Sundqvist Hall radar upp flera punkter, där de anser att barn- och utbildningsnämnden har gjort fel.

– Man har inte frågat eleverna vad de tycker, det anser jag bryter mot barnkonventionen eftersom beslutet rör barnen. Många läste om beslutet i tidningen och visste inget innan, säger Frida Sundqvist Hall och fortsätter:

– Vi kritiserade från början att underlaget var undermåligt och fick det återremitterat, men utan att underlaget ändrades alls. Man motiverar att en nedläggning ska spara pengar, men man kunde inte precisera hur. Samt har eleverna rätt till att fullfölja sina påbörjade studier, vilket flera elever inte får möjlighet till.

Det är främst de elever som saknar något eller några ämnen för att vara behöriga till ett nationellt program som kommer i kläm, menar Frida Sundqvist Hall.

– Uppvidinge gymnasieskola har varit i framkant där, kan man säga. De har erbjudit elever utan behörighet en individuell studieplan, men de har läst ihop med sina kompisar som har behörighet. Saknar man ett eller ett par ämnen kan de läsa ikapp och få behörighet under utbildningens gång. Ingen står utanför. Flera elever löser det redan under höstterminen, sen läser man som vanligt. Det tar man bort nu.

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons