Annons

"Vad gör ni åt lärarbristen?"

Elever i årskurs nio på Åsedaskolans högstadium ställer frågor till Uppvidingepolitiker inför valet i september. Första frågan ut handlar om lärarbristen.
ÅSEDA/UPPVIDiNGE • Publicerad 30 augusti 2018 • Uppdaterad 4 september 2018

Smålandsposten frågade klass 9C på Åsedaskolan om vilka frågor de skulle vilja ställa till politikerna inför valet. Det resulterade i 16 frågor. Flera frågor liknade varandra och kunde bakas ihop till en fråga, sammanlagt fem frågor passades vidare till politikerna. Majoriteten av frågorna eleverna ville ställa rörde den egna skolsituationen, men det fanns också ett intresse om samhället i stort.

Förbättra villkoren och ge bra erbjudanden för att få fler lärare till skolorna, och att få dem att vilja stanna kvar, det tycker Nellie Dragan och Emma Strömqvist som står i förgrunden. I bakgrunden står resten av klass 9C tillsammans med samhällskunskapsläraren Ingemar Svensson. Samtliga elever säger att de är drabbade av lärarbrist.
Förbättra villkoren och ge bra erbjudanden för att få fler lärare till skolorna, och att få dem att vilja stanna kvar, det tycker Nellie Dragan och Emma Strömqvist som står i förgrunden. I bakgrunden står resten av klass 9C tillsammans med samhällskunskapsläraren Ingemar Svensson. Samtliga elever säger att de är drabbade av lärarbrist.Foto: Annika Niquet

Första frågan lyder "Vad tycker ni om lärarbristen i kommunens skolor - och vad tänker ni göra åt den?"

Annons

– Vi har knappt lärare åt alla lektioner, säger Nellie Dragan.

Eleverna förklarar att lärarbristen påverkar deras skolgång, och säger att de ser problematiskt på situationen när lärare saknas. Nellie Dragan berättar att de stundtals stått utan spansklärare och att språkkunskaperna blivit lidande.

– Vi har bytt spansklärare flera gånger. Och vi har haft en vikarierande lärare, men hon var aldrig här så vi gjorde ingenting på lektionerna. Och nu när det är nationella prov, kan vi ju ingenting, säger hon.

Klasskamraten Emma Stenqvist ser bekymmersamt på att de inte får den utbildning som de hoppats på. Särskilt som att man i nian börjar fundera på gymnasieval och framtiden. Övriga klassen berättar att den utbredda lärarbristen i stort sett rör samtliga skolämnen.

Har ni något förslag till politikerna?

– Jag tänker att man kan försöka ge lärarna bättre villkor och försöka hålla kvar dem, och ge nåt erbjudande så att fler börjar här, säger Emma Strömqvist.

Tio partier fick enkätfrågorna, samtliga har svarat.

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons