Annons

Vårdcentral anmäls för missad fraktur

En vårdcentral i Uppvidinge har anmälts till Socialstyrelsen för att ha missat en fraktur. En ung kvinna sökte läkare tre gånger innan hon remitterades till röntgen.
Uppvidinge • Publicerad 3 mars 2011

Kvinnan sökte akut på vårdcentralen i slutet av december 2010 med en värkande, svullen och missfärgad fot. Behandlande läkare misstänkte gikt och skrev ut medicin mot detta. Efter en månad sökte kvinnan sjukvården igen eftersom hon fortfarande hade smärtor och foten var svullen, främst vid stortån. Läkaren gjorde bedömningen att det handlade om en infektion och ordinerade nu en annan behandling. Tre veckor senare sökte kvinnan vårdcentralen på nytt. Först då fick hon en remiss till röntgen på Växjö lasarett där det upptäcktes att stortån var bruten.

En anhörig till kvinnan har nu anmält det inträffade till Socialstyrelsen. Kvinnan har dessutom en typ 1-diabetes sedan många år och den anhörige skriver i sin anmälan att det är anmärkningsvärt att vårdcentralen inte gjort en större utredning med tanke på denna sjukdom, eftersom patienter med diabetes har en försämrad läkningsprocess.

Annons

Läkare på Växjö lasarett vill inte uttala sig om det specifika fallet eftersom de inte känner till ärendet eller den övriga sjukdomsbilden.

Kvinnan mår nu bättre och har fått en tid för återbesök på medicinkliniken i Växjö, som nu har tagit över kontrollerna.

Tidigare var det hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som tog emot patienters klagomål på vården. Sedan årsskiftet är det Socialstyrelsen. På Landstinget Kronoberg har man ännu inte fått den här anmälan. Enligt chefsläkare Styrbjörn Östberg kommer Socialstyrelsen att begära journal och eventuellt yttrande. Därefter görs också en bedömning om landstinget ska göra en egen utredning.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons